Asi 1600 figurek a 17 metrů dlouhé panorama. Krýzovy jesličky jsou lákadlem Muzea Jindřichohradecka

24. prosinec 2023 08:09

Betlémem, o který mají návštěvníci zájem po celý rok, se pyšní Muzeum Jindřichohradecka. Krýzovy jesličky totiž drží světové prvenství, jsou zapsané v Guinnessově knize rekordů jako největší lidový mechanický betlém. Po sedmi letech oprav je navíc lidé uvidí v podobě, v jaké je autor v 19. století vytvořil.

Za zvuků koled si návštěvníci prohlížejí krajinu jesliček, místy orientální a jinde zase tradičně českou. Nad narozeným Ježíškem se vznáší anděl a v dálce přicházejí Tři králové i s velbloudem. To vše doplnil Tomáš Krýza tím, co důvěrně znal – výjevy z vesnického i měšťanského života, takže nechybí kovárna, sedlák s povozem nebo větrný mlýn.

Celé panorama je 17 metrů dlouhé, dva metry široké a dva metry vysoké. „Zastavěná plocha celého betlému je okolo šedesáti metrů čtverečních. Po restauračním zásahu, který trval sedm let, je počet figurek okolo 1600, pohybuje je jich 152,“ uvádí vedoucí průvodců Muzea Jindřichohradecka Martin Dolejší.

Tvůrce jesliček Tomáš Krýza byl mistr punčochář, žil v Jindřichově Hradci pod Nežáreckou branou, tedy nedaleko muzea, kde je dnes jeho dílo k vidění.

Čtěte také

Krýzovy jesličky ale bylo nutné kompletně zrestaurovat a některé tradiční materiály nahradit moderními. „Kdysi dávno tam býval kožený pás, na kterém byly ty figurky. Jenže kožený pás funguje chvilku a pak se vytáhne. To si mohl dovolit Krýza, který betlém ukazoval jednou do roka a sám točil klikou. Teď jsou jesličky v každodenní permanenci, takže jsme museli hledat technicky vhodnější materiály,“ vysvětluje kurátorka jesliček Alexandra Zvonařová.

Podle Martina Dolejšího jsou Krýzovy jesličky z hlediska použitých materiálů ojedinělé. „Je to poměrně unikátní a specifická záležitost, protože celý betlém je kašírovaný. Je to speciální receptura Tomáše Krýzy,“ říká.

Od roku 1998 jsou Krýzovy jesličky zapsány v Guinnessově knize rekordů jako největší lidový mechanický betlém na světě. Muzeum Jindřichohradecka je vystavuje v samostatné expozici.

Spustit audio

Související