Vláda zakázala akce pro víc než sto lidí. Program ruší multikino, festival i národní park

10. březen 2020 14:51

Premiér Andrej Babiš po jednání Bezpečnostní rady státu oznámil, že od úterní 18. hodiny se v Česku ruší akce s účastí nad 100 lidí. Jedná se o opatření kvůli epidemii koronaviru.

„Zakazují se divadelní, hudební, filmová a další umělecké, sportovní, náboženské akce, trhy, veletrhy, veřejné i soukromé,“ uvedl premiér.

Nařízení se dotýká mnoha plánovaných akcí v celém Jihočeském kraji. Například multikino CineStar, které má v Českých Budějovicích dvě pobočky, už oznámilo, že až do odvolání ruší provoz. Konat se nebudou také programy v městem zřizovaných institucích, jako je Jihočeské divadlo, Dům kultury Vltava nebo Dům kultury Slavia.

Správa Národního parku Šumava uzavře od středy všechna svá informační střediska a návštěvnická centra. Podle mluvčího parku Jana Dvořáka se ruší i všechny programy pro veřejnost. Přístupné zůstanou pouze výběhy s vlky v Návštěvnickém centru Srní a výběhy s rysy a jeleny v Návštěvnickém centru Kvilda.

Čtěte také

Končí festival amatérského divadla Štít a Štítek v Prachaticích. Soubory letos neodehrají všechna představení. Ředitelka Kulturních a informačních služeb města Prachatice Věra Houšková uvedla, že divadlo vrátí lidem vstupné za lístky zakoupené v předprodeji. Prachatické kino Národka vzhledem k malé kapacitě sálu zůstává v provozu.

Výstaviště České Budějovice přesune aktuálně nejbližší akci, oblastní výstavu psů, do náhradního termínu. S pořadateli dalších akcí jedná. O podrobnostech bude návštěvníky informovat prostřednictvím webu a sociálních sítí.

Od středy 11. března jsou zároveň z rozhodnutí Bezpečnostní rady státu uzavřené všechny základní, střední, vyšší i vysoké školy. Jihočeský kraj navíc doporučí uzavření základních uměleckých škol a domů dětí a mládeže.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dodal, že opatření budou trvat nejméně do konce března.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Související