Všechny školy jsou kvůli koronaviru zavřené, studenti se ale můžou učit na dálku

11. březen 2020 09:26

Školní lavice zůstávají od středy 11. března kvůli nebezpečí korovinarové nákazy prázdné. Opatření se týká základních, středních i vysokých škol. Nefungují ani školní jídelny a družiny.

Zavřené zůstane až do odvolání i Gymnázium Pierra de Coubertina v Táboře. „Byli jsme v šoku a šok vystřídala radost u některých, u některých teda ne. Někteří nebyli rádi, že nebudou mít přístup do školy,“ popisuje student Roman.

„Já jsem tomu nechtěla věřit a spíš jsme šokovaní, jaký to má dopad a co se kolem nás děje. Ani to není radost, spíš je děsivé, že se přerušila výuka,“ říká jeho spolužačka Zuzana.

Oba studenty už za pár týdnů čeká maturita, teď ale kvůli koronaviru musí zůstat doma. „Když jsme pak nad tím přemýšleli, tak jsme si řekli, že to je asi rozumné jednání a asi má svoje opodstatnění, takže uvidíme,“ dodává Roman.

Podobně jako studenti jsou na tom jejich učitelé. Škola je sice podle zástupkyně ředitele Evy Kotrčkové zavřená, ale to neznamená, že kantoři mají volno.

Čtěte také

„Učitelé zůstávají doma, ale mají takzvaný home office. Máme elektronický systém komunikace, učitelé budou zadávat studentům domácí úkoly, kapitoly ke studiu, protože výuka je sice takto přerušená, ale na dálku může pokračovat,“ uvádí.

Zatímco středoškoláci se o sebe většinou postarají bez problémů sami, jiné to může být v rodinách mladších dětí. Potvrzuje to Denisa Tichá, která učí na základní škole v Táboře. „Já jsem třídní třeťáků a moc nevím, co budou pracující maminky s dětmi dělat. Už vím, že některé se daly dohromady a shánějí nějakého učitele, který by vytvořil skupinku dětí a učil tam,“ komentuje.

Opatření se týká i vysokých škol, naopak mateřské školy mohou zůstat otevřené. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha nejde o velké kolektivy dětí, navíc by to mělo velký dopad na rodiče.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související