Někteří lékaři kvůli koronaviru neordinují, svůj provoz omezují také úřady

16. březen 2020 14:13

Některé ordinace praktických lékařů v menších jihočeských městech a obcích upravily otevírací dobu. Reagují tak na současnou situaci, kdy se po celé Evropě šíří nákaza novým koronavirem.

Například v Deštné na Jindřichohradecku rozdělila tamní dětská lékařka ordinační hodiny zvlášť pro nemocné a zvlášť pro zdravé jedince.

Naopak v Benešově nad Černou a v Horní Stropnici na Českokrumlovsku lékaři zavřeli úplně. Podle webových stránek obcí je lidem z tohoto regionu aktuálně k dispozici ordinace v Kaplici během dopoledne.

Provoz pouze na dopolední hodiny omezila také praktická lékařka Michaela Rytířová z Netolic na Prachaticku.

Lékárna českobudějovické nemocnice nově vydává léky jenom přes pohotovostní okna. Chce tak zabránit možnému přenosu onemocnění Covid-19 způsobeného novým koronavirem a zajistit své další fungování v nepřetržitém režimu. Přes pohotovostní okna nebude možné koupit kosmetiku ani zdravotní obuv. Lékárníci také vydávají omezený počet balení léků, aby zajistili jejich dostupnost pro všechny pacienty. 

Čtěte také

Finanční úřad pro Jihočeský kraj kvůli koronaviru dočasně uzavřel svá pracoviště v menších městech. Jde o pobočky v Blatné, Dačicích, Kaplici, Vodňanech a Trhových Svinech.

Pracoviště finančního úřadu v dalších sedmi větších městech budou otevřená pouze v pondělí a středu od 8 do 11 hodin, s výjimkou Českých Budějovic budou všude uzavřené pokladny pro platby v hotovosti. Na každém územním pracovišti budou mít lidé k dispozici označený box pro bezdotyková podání písemností.

Magistrát města České Budějovice je v pondělí 16. března veřejnosti uzavřený a radnice řeší, jak bude provoz vypadat v následujících dnech. Občany bude informovat prostřednictvím telefonických linek na městské informační centrum.

K omezení provozu svých úřadů přistupují i další jihočeská města. Například v Českém Krumlově bude městský úřad otevřený pouze v pondělí a ve středu od 14 do 17 hodin, v Jindřichově Hradci můžou lidé záležitosti vyřizovat jen v úředních dnech.

Spustit audio

Související