Na hraniční přechody se nejprve vrátily kontroly, teď už jsou zavřené úplně

16. březen 2020 08:18

Na státní hranici s Německem a Rakouskem se o víkendu vrátily policejní kontroly a začal silně omezený provoz. Šlo o další opatření, které vláda vyhlásila s cílem zpomalit šíření koronaviru.

Přechod byl možný jen na jedenácti místech, na jihu Čech se jednalo o Strážný, České Velenice a Dolní Dvořiště.

S kontrolami pomáhali i vojáci s hasiči. Zastavili například řidiče slovinského kamionu, zjišťovali, odkud kam jede, zapisovali si jméno, registrační značku auta a nakonec i telefon. Jeden ze záchranářů navíc bezkontaktním teploměrem měřil teplotu.

Čtěte také

Potíže byly v noci na sobotu, kdy se na příjezdu do České republiky tvořila dlouhá kolona. Se svými spolužáky se do ní dostala i Kára Šatná ze Střední průmyslové školy strojnické v Táboře, když se vracela z týdenního lyžařského kurzu v Tyrolsku. „Čekali jsme asi tři hodiny před hranicemi, pak do autobusu přišli dva muži v ochranných oblecích a měřili nám teplotu,“ popsala.

Kontroly se podle policejního mluvčího Jiřího Matznera zaměřovaly i na to, aby do Česka nepřijížděli cizinci z rizikových zemí. „Výjimky jsou pro nákladní dopravu. Policisté na hranicích kontrolují posádky vozidel, prověřují také pasy a samozřejmě zaznamenávají a měří teplotu u lidí, kteří nějaké známky vykazují,“ uvedl.

Od pondělní půlnoci se všechny hraniční přechodu uzavřely zcela. Nikdo nebude cestovat do zahraničí ani přijíždět. Výjimku budou mít řidiči kamionů a lidé, kteří prokazatelně překračují hranici pravidelně, zejména takzvaní pendleři.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související