Do autobusů v Českých Budějovicích i Táboře smí jen lidé s rouškou na obličeji

18. březen 2020 07:13

Nos a ústa zakrytá rouškou, šátkem nebo šálou má stále více lidí v ulicích měst ve dnech, kdy se Českem šíří nákaza koronavirem. Ochrana obličeje je teď povinná pro cestující v autobusech společností ČSAD České Budějovice nebo Comett Plus a na linkách městské hromadné dopravy v Táboře.

Českobudějovické autobusové nádraží je po vyhlášení nouzového stavu a vládním omezení pohybu osob téměř prázdné. Jednou z mála cestujících je Jana Malcová, která míří do Dubného. O povinnosti mít roušku ví od pondělka. „Dozvěděla jsem se to z televize a snažím se plnit, co nám vláda říká. Roušku bohužel nemám, tak používám šálu,“ komentuje.

Povinné roušky v autobusech vítá i paní Miluše, která cestuje do Lhenic. „Je to pro naši bezpečnost, souhlasím s tím. Problém je, že roušky nejsou, takže já to řeším šálou,“ popisuje.

Čtěte také

Z Písku do Českých Budějovic jezdí řidič autobusu Josef Kohout. „Dneska jsem přivezl asi deset lidí, obvykle jich v tuhle dobu bývá tak pětkrát víc. Nařízení lidé respektují, obličej si zakrývají,“ dodává.

Povinnost chránit si nos a ústa rouškou zavádí i další dopravci v Jihočeském kraji, například společnost GW Bus ze skupiny Jihotrans nebo táborský Comett Plus. „Vylepujeme samolepky upozorňující na to, aby cestující do vozidel vstupovali pouze s rouškou. Pokud ji nemají, alespoň se šálou nebo šátkem, jak je to doporučeno,“ uvádí ředitel divize MHD Petr Pistulka.

Od pondělí zároveň neplatí v linkových autobusech cestující jízdné. Cíl je jasný – minimalizovat kontakt, chránit řidiče i cestující.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související