Hygienici potvrdili další případy nákazy koronavirem na jihu Čech, v kraji už je 13 pacientů

17. březen 2020 11:15

V Jihočeském kraji v úterý přibyly dva nové případy nákazy koronavirem. Onemocnění Covid-19 ráno potvrdily testy u ženy z Českých Budějovic a také u muže z Tábora. Průběh nemoci je v obou případech mírný.

Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové mají pacienti kašel a zvýšenou teplotu. „Jsou v domácí izolaci. V jednom případě je anamnéza pracovní, pacient pracuje v Rakousku. V druhém případě se jedná o zaměstnance z Prahy,“ doplnila.

Aktuálně, k úterku 17. března dopoledne, tak hygienici na jihu Čech evidují 13 případů nákazy novým koronavirem. Už dříve se nakazil například muž středního věku, který pracoval v Německu.

Ještě během tohoto týdne chce Jihočeský kraj otevřít několik provizorních míst pro testování vzorků. Dohodl se na tom krajský krizový štáb. Cílem je, aby lidé měli tuto službu co nejblíže svému bydlišti.

Čtěte také

Momentálně vzorky k testům na koronavirus odebírá pouze jediná speciální sanitka. „Připadá nám velmi neefektivní, že ta sanitka stráví většinu času na cestě proto, aby udělala výtěr jednomu pacientovi. Postupně se tedy budeme snažit po celém území Jihočeského kraje otevírat testovací místa, mělo by to být formou kontejnerů na dostupných plochách, nejlépe parkovištích,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská.

Kraj zároveň hledá dobrovolníky. „Máme zájem o lidi, kteří nám budou v téhle nelehké chvíli pomáhat převážně ve zdravotních službách. Na našich stránkách je databáze, do níž zaznamenáváme ty, kteří by nám případně chtěli pomoci,“ dodala hejtmanka.

V reakci na šíření nákazy koronavirem Jihočeský kraj zřídil bezplatnou linku seniorů. Lidé můžou podle mluvčího krajského úřadu Radka Šímy volat od 8 do 17 hodin sedm dní v týdnu. Na čísle 800 203 210 získají potřebné informace o nemoci Covid-19 i kontakty na organizace a dobrovolníky, kteří jim můžou pomoct.

Spustit audio

Související