Kvůli epidemii koronaviru musel táborský domácí hospic zastavit příjem nových pacientů

19. březen 2020 15:34

Koronavirová epidemie a s ní spojená opatření zasáhla i sektor domácí hospicové péče. Týmy zdravotníků se ale nadále starají o stávající klienty v jejich domácím prostředí.

Platí to i o Domácím hospici Jordán z Tábora, který denně pomáhá několika rodinám pacientů s nevyléčitelným onemocněním.

Jezdí za nimi lékařka Helena Staňková společně se zdravotní sestrou Barborou Novákovou. „Samotná práce u klienta je pořád v terénu, v rodině, samozřejmě s ochrannými pomůckami, ale představa, že bychom minimalizovali čas, který tam strávíme, je iluzorní. My opravdu musíme věnovat pacientovi to, co potřebuje, a to je u něj doma, v té jeho smrtelné posteli,“ říká lékařka.

Domácí hospic ale dočasně pozastavil příjem dalších pacientů. „Museli jsme se přizpůsobit tomu, že nám sestřičky odešly na ošetřovné. Nechceme přetížit stávající personál, který by se mohl vyčerpat, oslabit a pak ulehnout třeba na banální virózu, nedejbože koronavirus,“ vysvětluje lékařka.

Čtěte také

Zvýšená preventivní opatření platí pro všech 43 zaměstnanců. Kdo může, pracuje ze svého domova. „Snažíme se moc se nepotkávat, nosíme roušky, ale péče u pacientů musí trvat dál, takže se jí věnujeme za zpřísněných podmínek pro personál i rodiny. Nemáme ale respirátory, čekáme na zásilky roušek, desinfekce i respirátorů,“ uvádí ředitelka Marie Sovadinová.

Současná situace spojená s koronavirem má přesto podle lékařky Heleny Staňkové i pozitivní přesahy. Rodiny více drží spolu, ve společnosti se projevuje i větší sounáležitost.

Domácí hospic Jordán musel kvůli opatřením zavřít dobročinný obchod i půjčovnu kompenzačních pomůcek, poradna funguje pouze po telefonu. Příjem nových klientů by měl být obnoven příští týden.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související