Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz začala vyrábět dezinfekci pro hasiče, záchranáře i nemocnice

25. březen 2020 10:10

Během jediného týdne se jindřichohradecké likérce Fruko-Schulz podařilo získat povolení k výrobě dezinfekce. V době, kdy je těchto prostředků nedostatek kvůli pandemii koronaviru, jí s tím pomohl jihočeský krizový štáb. Jako první dezinfekci dostanou hasiči, záchranáři nebo prodavačky v obchodech.

„Začínáme vyrábět, slyšíte čerpadla, která to míchají. Během několika hodin budeme už v pětilitrových kanystrech dodávat prostředek pojmenovaný Anticovid. Je to dezinfekce na ruce,“ ukazuje v hale ředitel firmy Josef Nejedlý.

Likérka získala recepturu od Světové zdravotnické organizace. Dezinfekci musí vyrábět jinde než ostatní produkty. „Museli jsme vyčlenit speciální prostory, zákazníci se nemusejí bát, že tady budeme míchat dezinfekci s alkoholem. Všechno je v souladu se zákonem,“ připomíná Josef Nejedlý

Na tom, aby společnost získala povolení na výrobu dezinfekce, pracovala celý minulý týden. Pomáhal jí s tím i jihočeský krizový štáb. „Potřebujeme rozšířit koncesi od živnostenského úřadu, povolení od ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva zemědělství a v neposlední řadě povolení od celního úřadu, abychom mohli denaturovat líh,“ vyjmenovává ředitel.

Čtěte také

Dezinfekci budou zaměstnanci likérky míchat zatím ve dvou směnách. „Jsou zavřené restaurace, tvrdý alkohol se pije minimálně, takže lidi přesuneme na výrobu tohoto dezinfekčního prostředku,“ říká Josef Nejedlý.

Společnost plánuje stáčet až 800 kanystrů denně. „V první fázi by to mělo stačit, ale samozřejmě už teď máme objednávek daleko více. Možná rozšíříme i noční směnu, ale to se ještě rozmýšlíme,“ dodává ředitel.

Jindřichohradecká likérka není jediná v Česku, která se do výroby dezinfekce teď pustila. Míchá ji například České vysoké učení technické v Praze nebo Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, ale i další likérky jako Stock Plzeň-Božkov nebo společnost Tereos TTD.

Spustit audio

Související