Učitelé třeboňského gymnázia vymýšlí, jak co nejlépe předávat poznatky žákům po internetu

24. březen 2020 08:13

Ve školních lavicích kvůli pandemii koronaviru nikdo nesedí, před tabulí nikdo nestojí, přesto se třeboňští gymnazisté učí. Jen jde o méně obvyklý způsob on-line výuky na dálku.

Protože funguje teprve týden, učí se vzájemně žáci i učitelé. Pořád je co zlepšovat, pořád přicházejí nové nápady.

Různé aplikace ukazuje v počítači učitelka třeboňského gymnázia Ivana Kubínová, která vyučuje výpočetní techniku. „Žáci s těmito aplikacemi běžně pracují, takže by neměli mít problém s tímto druhem výuky,“ říká.

„Máme vytvořené skupiny pro jednotlivé třídy nebo třeba skupiny pro výuku jazyků. Učitel tam vloží zadání úkolů a zároveň i vidí, kdo úkol splnil, kdo si soubor otevřel,“ dodává učitelka, která také radí po telefonu kolegům, když mají s technikou potíže.

Čtěte také

Ředitelka školy Anna Kohoutová podle svých slov nabádala kolegy k tomu, aby udrželi pozornost žáků. „Sleduji, s jakými nádhernými nápady učitelé chodí, vymýšlí, jak co nejlépe pracovat on-line. Třeba kolegyně, která učí tělocvik, si připravuje fotografické koláže a posílá dětem návody na různá protahovací cvičení,“ popisuje.

Naprostá většina žáků gymnázia má podle ní k dispozici kvalitní vybavení a připojení na internet. „Zároveň ale musíme myslet i na ty, kteří internet nemají, a tak velmi sázíme na solidaritu žáků. Tvoříme skupiny, děláme mentory, aby si uměli i navzájem pomáhat,“ dodává.

I když tento způsob výuky posune dopředu nejen žáky, ale i učitelský sbor, všichni doufají, že se vše brzy vrátí do normálu.

Spustit audio

Související