Vědci pomůžou budějovické nemocnici s testováním koronaviru. Můžou zajistit sto analýz denně

21. březen 2020 09:24

Jihočeští vědci začali diagnostikovat zkušební vzorky na přítomnost koronaviru. Povolil jim to Státní zdravotní ústav. První odběry jim v pátek dopoledne dodala českobudějovická nemocnice.

Od příštího týdne je do laboratoří parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích pravděpodobně začnou svážet sanitky z nejrůznějších míst Jihočeského kraje.

Parazitologové budou dělat analýzy odebraných stěrů ve dvou laboratořích vybavených pro práci s vysoce infekčním materiálem. Zpracování vzorků se provádí v přísných podmínkách na pracovišti s vysokým stupněm zabezpečení.

„Máme laboratoře pro práci se zvýšenou infekcí s takovým lehkým skafandrovým provozem. Budeme v těsné spolupráci s laboratoří molekulární biologie v nemocnici, oni mají standardní postupy, které jsou schválené Světovou zdravotnickou organizací, a my je od nich přebereme. Výsledky získané u nás budeme dodávat do centrálního zdravotního informačního systému,“ popisuje ředitel Biologického centra Libor Grubhoffer.

Čtěte také

Do testování se zapojí víc než deset vědců Biologického centra, také Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a dalších přibližně deset laboratorních a technických pracovníků. Tento tým může denně udělat sto analýz. Má v zásobě laboratorní materiál pro přibližně dva tisíce testů.

„V zásadě budou pracovat vždy ve směně tři kolegové s tím, že další budou v zázemí. Chceme pracovat na směny podle toho, jak to bude akutnost té epidemiologické situace vyžadovat,“ dodává Libor Grubhoffer.

Předpokládá se, že vzorky budou do Biologického centra přivážet sanitky přímo z odběrových míst z nejrůznějších měst v Jihočeském kraji.  Ostrý provoz spustí vědci pravděpodobně v pondělí.

Spustit audio

Související