Jižní Čechy mají nejnižší relativní výskyt onemocnění covid-19 v republice, nakazilo se 119 lidí

6. duben 2020 09:07

Jihočeský kraj si dál drží nejnižší relativní výskyt onemocnění covid-19 ze všech v krajů v republice. Na sto tisíc obyvatel tu teď připadá 18,72 pozitivních případů. Celkem se koronavirem nakazilo 119 Jihočechů, tři už se uzdravili.

Za poslední dva dny laboratoře na jihu Čech otestovaly celkem 320 lidí. Nákaza koronavirem se potvrdila pouze v sobotu u dvou pacientů, v neděli nepřibyl žádný případ.

„Nulový přírůstek jsme v našem kraji naposledy zaznamenali 23. března, ale musíme být realisty. Čekají nás rozhodující týdny a v této souvislosti musím upozornit na to, že i uvnitř České republiky jsou regiony, kde je relativní výskyt vyšší a hrozí tu proto zvýšené riziko přenosu,“ připomněla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Vysoký výskyt má podle ní především Praha a skokově v posledních dvou dnech narostl počet případů nákazy koronavirem i kousek od západních hranic Jihočeského kraje, na Domažlicku. „Prosím ty, kteří do Prahy jezdí za prací nebo na služební cesty, aby byli po návratu obezřetní a ohleduplní ke svému okolí,“ dodala.

Čtěte také

Víkendový nízký nárůst nových případů může být způsoben také tím, že v neděli v kraji fungovala pouze dvě odběrová místa, konkrétně v Českých Budějovicích a Strakonicích.

Mezi nakaženými je 71 žen a 48 mužů. „31 nemocných má trvalé bydliště na Strakonicku, 21 na Českokrumlovsku, 20 na Českobudějovicku, 15 na Prachaticku, 14 na Táborsku, 11 na Jindřichohradecku a sedm na Písecku,“ vyjmenovala Kvetoslava Kotrbová.

Nejvíce nemocných je ve věku od 20 do 65 let. Ve skupině nad 65 let se nákaza koronavirem potvrdila u 27 lidí. Na jihu Čech dosud podstoupilo testy 5508 osob, v povinné karanténě je 1017 lidí.

V kraji se podle hygieniků testuje poměrně masivně, vzorky zkoumá celkem šest laboratoří. Tři jsou v nemocnicích v Českých Budějovicích, Písku a Strakonicích. K nim se postupně přidaly laboratoře Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích, Mikrobiologického ústavu Akademie věd - Centra Algatech v Třeboni a také katedry medicínské biologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Související