Nemocnice v Jindřichově Hradci otevírá speciální ambulanci pro lidi s respiračním onemocněním

27. březen 2020 07:19

Na hospitalizaci pacientů s onemocnění Covid-19 se připravuje nemocnice v Jindřichově Hradci. Operace omezila jenom na akutní, zdravotníci slouží ve stálých týmech, aby se minimalizovalo nebezpečí vzájemné nákazy novým koronavirem. Ve čtvrtek také zdravotnické zařízení otevřelo speciální ambulanci pro lidi s respiračním onemocněním.

Do budovy jindřichohradecké nemocnice se teď pacienti dostanou jen jedním vchodem, a to hlavním od kruhového objezdu ve Vídeňské ulici. Před vchodem stojí zelený vojenský stan, ve kterém zdravotníci roztřídí lidi, kteří přicházejí.

„Změříme jim teplotu, dezinfikujeme ruce a pokládáme pár otázek, které se týkají toho, jestli v posledních dnech měli teplotu, kašel, dušnost,“ popisuje staniční sestra urgentního příjmu Hana Veselá.

Pokud má doprovod pacienta teplotu zvýšenou nad 37 stupňů, není vpuštěn do nemocnice. U samotných pacientů se hodnotí jejich aktuální zdravotní stav a konzultuje s lékařem, zda teplota souvisí se základním onemocněním.

Všichni pacienti, kteří do jindřichohradecké nemocnice od čtvrtka přijdou s respiračním onemocněním, zamíří do nově zřízené ambulance. „Tam je indikujeme k odběru vzorků, eventuálně dále klinicky vyšetříme. Pokud budou potřebovat hospitalizaci, je pro ně připravené speciální oddělení,“ říká primář oddělení ARO a člen představenstva nemocnice Vít Lorenc.

Pokud výsledek testu neprokáže nákazu koronavirem, zdravotníci pacienta pošlou na další oddělení nemocnice. V případě, že je vzorek pozitivní, předávají pacienta infekčnímu oddělení Nemocnice České Budějovice.

Čtěte také

Ambulanci pro lidi s respiračním onemocněním i speciální oddělení zřídila jindřichohradecká nemocnice v pavilonu D. „Celý provoz bude hygienicky oddělený od dalších provozů nemocnice, včetně stravování, odpadu. Bude tu vyčleněný speciální tým lékařů. Hlavním cílem je, abychom pacienta nepouštěli do dalších oddělení nemocnice, dokud si nebudeme jisti, že není infekční,“ vysvětluje Vít Lorenc.

Teď má nemocnice pro lidi s respiračním onemocněním připravených šest jednolůžkových pokojů. „V tuto chvíli je to opatření víceméně preventivní. V případě, že by ten problém eskaloval, jsme schopni pavilon postupně naplňovat pacienty, kteří by potřebovali hospitalizaci a byli nakažení,“ dodává primář.

Na případný příjem pacientů s onemocněním Covid-19 připravila jindřichohradecká nemocnice i pracoviště ARO, kde například nechala upravit klimatizaci.

Spustit audio

Související