Dobrovolníci tisknou na 3D tiskárnách ochranné štíty pro zdravotníky i sociální pracovníky

31. březen 2020 10:04

Ochranné štíty pro zdravotníky v jindřichohradecké nemocnici i pracovníky v domovech pro seniory vznikají na 3D tiskárnách. Skupina dobrovolných tiskařů se dala dohromady přes víkend. A už v pondělí dovezla do nemocnice první výrobky.

Kateřina Cihelka se svým bratrem vyložila před budovou vedení jindřichohradecké nemocnice z kufru auta krabice s první stovkou ochranných štítů pro zdravotníky.

„Já jsem věděla ze svého soukromého života, že můj bratr je velmi zručný, a už jsme tiskli různé pomůcky pro ty, kteří šili roušky, tak jsem Honzu poprosila, jestli bychom se nemohli pustit i do štítů,“ vysvětluje.

„Jsem mile překvapený a potěšený, protože my ty štíty využijeme a potřebujeme ve větším množství. Je to náhrada za nedostatkové osobní ochranné pomůcky ve formě respirátorů,“ reagoval na dar od dobrovolných tiskařů ředitel jindřichohradecké nemocnice Miroslav Janovský.

Jenom jeho zdravotnické zařízení bude takových štítů potřebovat 500. Celkem jich chtějí dobrovolníci vyrobit až dva tisíce. „Máme nemocnici, odborné ambulance, praktické lékaře, teď jsem mluvila s domovem důchodců, předtím s ředitelem sociálních služeb, takže se to budu snažit dát dohromady tak, abychom mohli co nejrychleji zajistit bezpečí všem alespoň tímto způsobem,“ říká Kateřina Cihelka.

V tuto chvíli se do výroby ochranných štítů na 3D tiskárnách zapojilo na Jindřichohradecku 15 tiskařů. Je mezi nimi i Muzeum Jindřichohradecka nebo Dům dětí a mládeže.

Čtěte také

„Tisk jednoho ochranného štítu trvá asi hodinu a půl. Kolega si vzal dokonce tiskárnu domů a přes víkend jich vyrobil asi dvacet. Bohužel to není tak rychlé jako šití roušek, ale i tak jsme rádi, že jsme se mohli zapojit a že můžeme pomáhat,“ říká ředitelka domu dětí Ludmila Štufková.

Miroslav Janovský už má o distribuci ochranných štítů mezi zdravotníky jasno. „Především půjdou tam, kde je první linie, to znamená jednotky intenzivní péče, urgentní příjem, respirační ambulance a malé oddělení, které jsme teď kvůli Covidu zřídili,“ vyjmenovává.

Dobrovolníci pod vedením Kateřiny Cihelka budou tisknout ochranné štíty i pro zdravotnickou záchrannou službu, ambulantní lékaře a pracovníky domovů seniorů. Štíty chtějí distribuovat lokálně na Jindřichohradecku.

Související