Opravny šicích strojů jsou zavalené zakázkami kvůli intenzivní výrobě roušek v domácnostech

28. březen 2020 13:14

Opraváři šicích strojů se v době pandemie koronaviru nezastaví. Lidé totiž po mnoha letech vytáhli ze skříní staré mašiny a celé dny vyrábí roušky. Stroje, které nápor nevydrží, pak končí v opravnách.

Českobudějovické Šicí centrum jich má ve skladu už stovky. „Jsou to hlavně staré stroje, lidem třeba praskají ozubená kolečka. Předtím moc nešili, teď začali ve velkém a je to zpuchřelé nebo ztvrdlé,“ ukazuje majitel Vladimír Radovský.

Zatím se podle něj nápor zakázek daří zvládat, ale znamená to práci prakticky nonstop. „Vozím to dalším mechanikům, kteří nám pomáhají, do toho prodej galanterie. Fronty lidí tu byly až ven,“ popisuje.

Čtěte také

Šicí centrum v Českých Budějovicích opraví asi deset strojů denně. Začíná však mít problémy se sháněním náhradních dílů. „Mám hodně dodavatelů, takže se snažím ještě leccos získat, ale už materiál dochází všude. Některé díly opravdu nejsou,“ dodává Vladimír Radovský.

Opravna zároveň připomíná telefonní ústřednu. „Máme tři linky a ty jsou od osmé hodiny ranní prakticky neustále obsazené. Dneska je hodně velká poptávka i po nových strojích, máme třeba padesát objednávek denně,“ říká.

Zaměstnanci nestíhali všechny činnosti, které byly s prodejem a opravami šicích strojů spojené, proto museli otevírací dobu zkrátit.

Spustit audio

Související