Strážníci kontrolují, jestli lidé nosí roušky. Naprostá většina obyvatel nařízení dodržuje

27. březen 2020 10:54

Už týden musí lidé v Česku nosit na veřejnosti roušky. Nařídila to vláda, která tak chce zabránit šíření nového koronaviru. Zakrývání nosu a úst hlídá i městská policie v Táboře.

Na kontrolu do ulic vyrazili například strážníci Miroslav Růžička a Michal Pudil. Jednu ze zastávek měli na Husově náměstí. „Tady u fontánky je vždycky sezení bezdomovců. Ze začátku byl u nich s rouškami problém, ale už je také nosí. Když se srocují, tak je rozprášíme, aby jich nebylo hodně pohromadě, ale těžko je můžeme poslat domů,“ popisují.

Čtěte také

Podle velitele táborské městské policie Petra Svobody lidé nařízení vycházet ven pouze s rouškou dodržují téměř stoprocentně. „Můžeme Táboráky jenom pochválit. Fungovalo to už před vyhlášením povinnosti a ode dne, kdy začalo platit nařízení vlády, jsme objevovali jenom jednotlivé případy,“ říká.

„Pokud strážníci narazí na někoho bez roušky, jedná se zejména o roztržité důchodce, mládež, osoby bez domova. Ještě občas se to stává na stavbách, kdy si to řemeslníci třeba neuvědomí a vyjdou ven,“ dodává.

Lidem, kteří nařízení nosit roušky ignorují, hrozí ve správním řízení pokuta až do výše 20 tisíc korun. V Táboře zatím strážníci nemuseli udělit ani jedinou.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související