Začaly zápisy do prvních tříd základních škol. Letos budou bez dětí i bez rodičů

2. duben 2020 12:40

Budoucí prvňáčci letos nezažijí zápis. Ministerstvo školství tak rozhodlo kvůli pandemii koronaviru. Místo návštěvy školy a otázek na barvy a tvary pro děti tak rodiče jenom vyplní formulář a pošlou ho do vybrané nebo spádové školy.

„Chtěla bych mít fialovou aktovku se žlutým motýlkem,“ popisuje svojí vysněnou aktovku Editka. Už od září by měla nastoupit do první třídy, ke klasickému zápisu ale letos v dubnu nepůjde. Její starší sestra Ellen na něj přitom ráda vzpomíná, ještě po třech letech má schovanou knížku pohádek i medaili, kterou jako předškolák dostala.

Že letos budou rodiče děti do prvních tříd přihlašovat elektronicky, potvrzuje i ředitel třetí základní školy v Jindřichově Hradci Ladislav Chocholouš. Formuláře, které musejí zákonní zástupci vyplnit, najdou na webu školy a vyplněné je doručí bezkontaktně.

„Jednou z možností je datová schránka, která ale musí vedená na fyzickou osobu zákonného zástupce, dále lze formulář poslat emailem s elektronickým podpisem, poštou nebo v obálce vhodit do zapečetěné schránky v budově školy,“ vyjmenovává.

Přestože je zápis do první třídy podle zákona jenom úředním aktem a dítě u něj nemusí být přítomné, většina rodičů ho vnímá jako jistý rituál.

Čtěte také

Podle zkušeností Terezy Elian z pedagogicko-psychologické poradny v Jindřichově Hradci bylo v minulosti jenom minimum dětí, které k zápisu nešly. „Využívali toho víceméně jenom rodiče, kteří věděli, že mají odklad, tak považovali ten první zápis za zbytečný,“ říká.

I když svojí dceru Editu letos ke školní docházce přihlásí maminka Martina elektronicky, o životní mezník v podobě zápisu by ji připravit nechtěla. „Myslím, že by bylo fajn, kdyby škola potom udělala pro děti dodatečně něco jako zápis, aby tam došly, řekly něco paní učitelce a nějak se seznámily se školou,“ komentuje.

Například na třetí základní škole v Jindřichově Hradci zápis pro děti pravidelně připravují žáci osmých tříd, aby se v dalším školním roce stali jejich průvodci. Pohádkové masky i úkoly pro předškoláky měli připravené i letos a doufají, že zápis pro svoje budoucí spolužáky udělají, i kdyby to mělo být až na začátku nového školního roku.

Spustit audio

Související