Místo košil a funkčního prádla roušky. Některé textilní firmy změnily výrobu

1. duben 2020 16:14

Celé Česko šije roušky, nejenom domácí švadlenky, ale také textilní firmy. To platí i na jihu Čech. Pandemie koronaviru citelně ekonomicky zasáhne i textilní průmysl, přesto některé firmy rozdávají ušité roušky zadarmo. 

Zvuk šicího stroje se stal denní kulisou v mnoha domácnostech. Tisíce Čechů šijí v době pandemie roušky. Stroje neutichly ani v dílnách textilních firem, ty na rozdíl od mnoha jiných závodů fungují dál, sortiment se přizpůsobil nouzovému stavu.

Například písecká společnost Progress sportswear ještě v první polovině března šila sportovní a funkční prádlo, teď už jsou to jen roušky. „Téměř veškerou produkci jsme přestavěli na výrobu roušek. Pohybovali jsme se okolo 400 kusů denně, nyní jsme kapacitu zvedli asi na 1200 kusů,“ potvrdil jednatel Zdeněk Zunt.

Čtěte také

Některé roušky tato firma prodává, hodně jich ale i daruje. „Téměř všechny roušky, které jsme zatím ušili, byly určené pro lidi v první linii. Část jsme darovali do nemocnice Písek, dále je obdržely hospice, domovy důchodů a autobusový přepravce, určitou část jsme se také rozhodli darovat našim současným partnerům,“ dodal Zdeněk Zunt.

Firma Vavi, která má jednu ze svých poboček ve Vimperku, vyrábí v běžném provozu především košile, v nouzovém stavu jsou to hlavně roušky. Dodává je například do strakonické nemocnice, bank nebo Českým drahám.

Přejít na nový druh výrobku nebylo podle spolumajitele Jiřího Vávry úplně jednoduché. „Na začátku ta výroba byla poměrně pomalá, než se systém zajede, vždy to trvá několik dní. První týden byl opravdu hektický, ale momentálně jsou všechny výroby zajeté. Za celou dobu jsme vyrobili desetitisíce roušek,“ řekl.

Obě firmy uvažují o tom, že roušky budou šít i po skončení nouzového stavu.

Spustit audio

Související