Kvůli koronaviru museli zavřít bar s restaurací, penzion i knihkupectví. Teď improvizují

2. duben 2020 09:14

Židle prázdné, tržby na nule. Ze dne na den se hostinským a majitelům restaurací a barů obrátilo podnikání vzhůru nohama a museli vyrazit do boje o přežití. Patří mezi ně i Jan Čulík, který v Táboře provozuje vinný bar s restaurací a penzionem.

Patří sice mezi šťastnější podniky, protože přes poledne alespoň prodává obědy z okénka, přesto pociťuje výrazný pokles tržeb. „Museli jsme zavřít penzion nad barem, tam je to jasné, tam jsme sto procent mínus, ale celkově máme propad tržeb asi 60 až 70 procent za ten první měsíc,“ říká.

Na vládní opatření, která mají snížit ekonomické dopady koronavirové krize, nespoléhá. „Já si myslím, že všechny tyhle pomoci jsou tak nejasné, že to určitě není cesta. A není to jen o nás, my jako restaurace, která vaří z místních surovin, máme zodpovědnost vůči farmářům, od kterých bereme suroviny, a zase platíme nájem někomu, kdo peníze také potřebuje,“ připomíná Jan Čulík.

Čtěte také

Jeho manželka Magdalena provozuje v Táboře kavárnu s knihkupectvím, obojí je také zavřené. „Snažíme se teď rozvážet knížky a kávu, založili jsme e-shop, ale je to tak třicet procent toho, co jsme schopní běžně vydělávat. Zatím nedokáži zhodnotit situaci, jestli nás to zachrání, ale věřím, že to snad přežijeme,“ popisuje.

Zároveň přiznává, že poprvé s manželem jako podnikatelé zažívají situaci, že mají mnohem víc času. „Otázka ale je, jestli je to dlouhodobě udržitelné,“ dodává.

Jan Čulík také v krizi vidí malé pozitivum. „Tahle situace vede mě k tomu, jak bych třeba i chtěl podnikat. Když se teď podívám zpětně, zjišťuji, že v práci trávím hodně času a že je to možná víc, než bych chtěl. Mít volné odpoledne, přestože člověk vydělá míň peněz, vlastně může být v životě naplňující,“ uzavírá.

Zároveň ale věří, že se koronavirovou pandemii podaří co nejdřív zvládnout a do jeho podniků se znovu vrátí hosté.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související