Některé základní umělecké školy i domy dětí převedly svoje kroužky na internet

8. duben 2020 16:50

Svým koníčkům se můžou některé jihočeské děti věnovat i z domova. Část základních uměleckých škol a domů dětí a mládeže totiž v době pandemie převedla svoje kroužky na internet. V hudbě nebo tanci se tak žáci můžou zdokonalovat na dálku.

V-BAND základní umělecké školy ve Volarech secvičil a nahrál na dálku přes internet soul Bossa Nova. Video, na kterém je vidět, jak se jednotliví hráči přidávají ze svých domovů, už je k vidění na internetových stránkách školy.

Tak teď fungují všechny hudební obory. „Hudebníci mají zadané party, cvičí si je a nahrávají. Učitelé to s nimi samozřejmě konzultují a posílají jim připomínky,“ popisuje ředitel školy Vít Pavlík.

Podobně pokračuje i výtvarný obor. Na učitele to však klade mnohem větší nároky než běžná výuka. „Distančně to všechno trvá, je to daleko víc práce. Když vám někdo pošle nahrávku, je daleko problematičtější se k tomu vyjádřit se zpožděním na dálku než rovnou reagovat na žáka v hodině,“ připomíná ředitel.

Internet teď využívají i vedoucí z domu dětí a mládeže v Jindřichově Hradci. „Komunikují se žáky, ptají se, co dělají, jak tráví čas, ale úplně je úkoly nezahlcujeme, protože si myslíme, že toho mají dost ze škol. Navíc kroužek keramiky nebo výtvarné výchovy se těžko bude dělat po internetu,“ říká ředitelka Ludmila Štufková.

V Českém Krumlově teď děti, které navštěvují kroužky domu dětí, mají úplné volno. Většina jich totiž podle ředitele Jakuba Picha nemá podmínky ke komunikaci přes internet, a tak se vedoucí snaží pomáhat v jiných oblastech, například šijí roušky.

Čtěte také

Zároveň také vedoucí kroužků v domech dětí připravují letní tábory. To je práce, na kterou obvykle mají vyhrazený červen. „Všechno připravujeme. Kdyby se náhodou stalo, že tábory letos nebudou, tak určitě budou příští rok a ta práce bude už hotová,“ dodává Ludmila Štufková z Jindřichova Hradce. Přesto nevěří, že by se děti ještě v tomto školním roce do jejího domu dětí vrátily.

Naopak Hana Korčáková, ředitelka domu dětí v Českých Budějovicích, je optimistická a věří, že pokud se děti do školních lavic vrátí na konci května, jak avizovala vláda, rozjedou se i kroužky.

Ředitelé zatím nedokáží odpovědět na to, jak to bude s už zaplaceným školným. Zatím se na ně ale rodiče s požadavky na vyrovnání neobracejí.

Spustit audio

Související