Cestovní kanceláře se obávají krachu. Vyřizují tisíce zrušených zájezdů a nové objednávky nejsou

12. duben 2020 16:11

Cestovní kanceláře bojují o přežití. Kvůli pandemii koronaviru lidé ruší ve velkém zájezdy, což se může stát osudným hlavně menším agenturám. Malou nadějí je záchranný dotační program, který chystá ministerstvo pro místní rozvoj. 

Spoty lákající na dovolenou má na svém webu stále mnoho cestovních kanceláří. Přitom většina z nich neví, jestli ustojí současnou situaci.

Pandemie koronaviru dostala do problémů i českobudějovickou cestovní kancelář Máj. Její majitelka Jarmila Čepová neskrývá obavy z nejisté budoucnosti. „Situace je složitá, máme uzavřené smlouvy v hotelech, zaplacené zálohy, které se těžko získávají zpátky a z mnoha míst se nezískají vůbec,“ popisuje.

„Tohle všechno teď musíme řešit, naši zaměstnanci musí pracovat, i nájmy jsou vysoké, na to zkrátka kancelář nemůže mít připravené peníze v zásobě,“ dodává.

Čtěte také

Cestovní kancelář Máj má sice zavřeno, zaměstnanci ale pracují dál. „S klienty musíme být v kontaktu, stejně tak se zahraničními partnery. Snažíme se ubytování přesouvat na podzimní termíny nebo další rok. Pokud by tomu tak nebylo a klienti by trvali na vrácení svých záloh, které my vlastně nemáme, protože jsme je použili v rekreačních zařízeních, dostáváme se do problému,“ vysvětluje Jarmila Čepová.

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje sérii opatření, která by měla pomoct nastartovat cestovní ruch po ukončení pandemické krize. „Chystáme motivační program na podporu domácího cestovního ruchu formou rekreačních poukazů. Ty budou nabízet zaměstnavatelé a my předpokládáme, že bude možné o tuto položku ponížit základ daně,“ uvádí mluvčí Vilém Frček. 

O tom, kolik peněz stát vyčlení na oživení cestovního ruchu, bude ministerstvo pro místní rozvoj jednat. Na začátku týdne ministryně Klára Dostálová předložila vládě návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů pandemie na odvětví cestovního ruchu.

Spustit audio

Související