Koledníci letos do ulic nevyšli. Velikonoce se kvůli pandemii musely obejít bez tradic

14. duben 2020 07:07

Máme za sebou jedny z nejzvláštnějších velikonočních svátků v historii křesťanstva. Kromě prázdných a zavřených kostelů bez veřejných bohoslužeb se omezení kvůli koronaviru dotkla i dalších tradic.

Například pondělní koledování se z ulic přesunulo do domácího prostředí. Tradici se alespoň v omezené míře snažila dodržet rodina Hubkova z Tábora. Otec Tomáš společně se synem Honzíkem postupně vyplatili pomlázkou dcery Marušku a Aničku.

Na rozdíl od předchozích let se letošní koleda u Hubků omezila na nejužší rodinu a děvčata ocenila, že koledníci byli letos velmi mírní.

Kluci nezapomněli omladit pomlázkou ani maminku Janu. „U nás je určitě veselo, přestože nemůžeme vyrazit na velkou koledu, náš tatínek se synkem nemůžou utvořit klasické duo a jít do dalších rodin. Doma nás ale pěkně vyšupali, dali jsme jim vajíčka, všechno proběhlo řádně,“ popsala.

Koledníky letos nebylo možné potkat ani v Bukové u Nových Hradů. Zatímco v minulých letech chodila po chalupách parta dvaceti dětí, tentokrát se Velikonoce musely obejít bez řehtaček a  pomlázky. „Prostě koleda se zrušila, děti nikam nejdou, kvůli zdraví je to lepší,“ potvrdil obyvatel Roman Homer.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související