Solidarita lidí zachraňuje menší zoologické zahrady, které přišly kvůli koronaviru o zdroj příjmů

18. duben 2020 14:45

Boj s koronavirem se pro malé soukromé zoologické zahrady stal i bojem o přežití. Nemají totiž stálý příjem od městských nebo krajských zřizovatelů a většinu peněz na provoz získávají ze vstupného.

Ty teď citelně chybí i Zoo Dvorec u Borovan na Českobudějovicku. Zahrada se dostala do existenčních problémů, nad vodou ji drží solidarita lidí.

„Nemáme ani vindru, jak se říká. Nevyděláváme ani korunu, ale výdaje jsou prakticky pořád stejné. Když to hodně zkrouhnu, dokážeme přežít na režii 400 tisíc měsíčně,“ shrnuje stručně současnou situaci Zoo Dvorec její majitel Viktor Ambrož.

Vlna solidarity lidí, kterým osud zoologické zahrady není lhostejný, ho dojala. „První byli ledeničtí hasiči, kteří vyhlásili potravinovou sbírku. Lidé z celého okolí se přidali, solidarita se strhla, přivezli nám spoustu krmení,“ vypráví.

Zároveň zájemci z celé republiky kupují online vstupenky. „Dokonce jedni hasiči si na rok 2021 objednali 300 vstupenek naráz, takže díky této podpoře zahrada doteď funguje,“ dodává. Lidé mohou zahradu podpořit i nákupem dárkových poukazů nebo adopcí zvířete.

Čtěte také

Stát poskytne zoologickým zahradám příspěvek na nákup krmiva. „Ministerstvo životního prostředí nabízí licencovaným zoo bezprostřední podporu na nákup krmiva pro chované ohrožené druhy volně žijících živočichů z programu, z něhož zoo obvykle dostávají finance až v září. Pro menší zahrady to znamená podporu v řádu statisíců korun, u větších jde o jednotky milionů,“ uvádí mluvčí ministerstva Ondřej Charvát.

To ale podle Viktora Ambrože kritickou situaci neřeší. „Peníze, které ministerstvo uděluje na zimní provoz, použijeme teď na jaro a pak bude problém, co v zimě,“ připomíná.

Peníze na provoz vydrží Zoo Dvorec půldruhého měsíce. Viktor Ambrož doufá, že vláda zpřístupní zoologické zahrady příští měsíc, aby získal další finance.

Spustit audio

Související