Na otevření autoškol lidé zatím trpělivě čekají, naopak kadeřnici už zvoní telefon neustále

16. duben 2020 17:19

Ještě téměř měsíc budou podle plánu vlády zavřené autoškoly. Vyplývá to z harmonogramu uvolňování opatření proti šíření koronaviru. Na péči pedikérek a kadeřnic si lidé počkají až do 25. května.

Během nouzového stavu musely autoškoly zastavit činnost. K základnímu výcviku neusedají do aut lidé, kteří chtějí získat svůj první řidičský průkaz, ani ti, kteří si potřebují řidičské dovednosti oprášit.

Bez žáků je například autoškola Jakuba Adama v Jindřichově Hradci. „U nás se to týká asi 65 lidí. U těch, kteří už byli v poslední fázi výcviku a byli připraveni ke zkouškám, bude dvouměsíční výpadek asi trochu problém. Ještě jsme s nimi nedohodli, jestli to budeme řešit hodinami navíc nebo kondičními jízdami,“ říká.

Přestože vláda už oznámila termín, kdy by se výuka mohla vrátit i do autoškol, žáci sem zatím ve větší míře nevolají. „Paradoxně nejvíc volají ti, kteří potřebují vrátit řidičák po skončení trestu zákazu řízení. Jak se zlepšilo počasí, jsou také nedočkaví ti, co by chtěli řidičák na motorku, ale velký nápor dotazů zatím nemáme,“ uvádí Jakub Adam.

Naopak kadeřnici Martině Švíkové z Jindřichova Hradce teď telefon zvoní téměř neustále. „Dneska ráno jsem vyřizovala první objednávky. Byla jich spousta a lidem je úplně jedno, jakou hodinu jim nabídnu, řeknou, že si to zařídí, že kvůli tomu nepůjdou do práce, jsou ochotni udělat pro to cokoli,“ popisuje.

Zatímco kadeřnici se už diář na konec června a začátek května plní, majitel autoškoly je s domlouváním nových žáků zatím opatrný. „Počkám jeden až dva týdny, a pokud se termín nebude posouvat, začnu kontaktovat žáky. Hlavně musíme ještě znát bližší podmínky, tedy kolik lidí budu moci mít ve třídě, jestli budou muset být mezi výcvikem v autě nějaké přestávky nebo dezinfikování vozidla,“ připomíná.

Spustit audio

Související