Školy i školky opět začínají pořádat akce, v Dubu u Prachatic měly děti medový den

30. duben 2021 07:55

Zatočit si medometem, ochutnat med nebo si vyzkoušet včelařské oblečení. Děti ze školky v Dubu u Prachatic, které už můžou zase být pohromadě, si zpestřily výuku medovým dnem.

O včelách jim přišla povídat včelařka Jana Augsbergerová. „Přišla jsem dětem ukázat, jak to chodí v úle, že ze včelstev se dá získat víc, než si myslíme, jak se k včelám chovat a jaký mají vůbec užitek pro lidi i přírodu,“ popsala.

Děti se dozvěděly, kde včely bydlí, co obnáší péče o ně. Vyzkoušely si i včelařské obleky a vytáčení medu pomocí medometu.

Mateřská škola v Dubu u Prachatic plánuje i další akce. „Ještě nás čekají tři projektové dny mimo mateřskou školu, plánujeme Mraveniště v Písku, Dřípatku v Prachaticích a planetárium v Českých Budějovicích. Na tuhle akci je ale potřeba minimálně deset dětí a tím, že do školky dochází jen předškolní děti, máme malý počet,“ říká vedoucí učitelka Radka Pravdová.

Něco o včelách se dozví i žáci prvního stupně. „Tento medový den jsme měli naplánovaný už na podzim, ale kvůli okolnostem, které jsou nám všem známé, jsme ho museli odsunout. Teď jsme moc rádi, že konečně můžeme přivítat děti v plné síle ve škole. Jsme malá škola, takže dochází všichni, nemáme žádnou rotační výuku a můžeme ji už nyní zpestřit těmi projektovými dny,“ dodává ředitelka školy Radka Matušková.

Děti na závěr programu ochutnaly med a ve včely se na malou chvíli i proměnily. Medový den měl za úkol v mateřské i v základní škole děti seznámit se životem včel a ukázat, jak moc jsou pro nás důležité.

Spustit audio

Související