Ahoj! Na řece Vltavě začíná vodácká sezona. Loděnice už mohou půjčovat rafty a kanoe

10. květen 2021 09:22

Majitelé půjčoven lodí dokončili poslední práce před zahájením vodácké sezony. Od pondělí mohou začít nabízet rafty i kanoe. Na sezónu je připravená i společnost Ingetour, která provozuje pět kempů a půjčovny kolem řeky Vltavy od Vyššího Brodu po Český Krumlov.

„Právě jsem dokončil opravu kánoe, kde bylo třeba dotáhnout šrouby u sedačky a vyměnit úchyt na špici. Teď mě čekají kajaky, tam je problém především v sedačkách,“ popisuje Pavel Kolouch, manažer společnosti Ingetour z Vyššího Brodu.

Přes zimu ho zaměstnávala také oprava raftů. „Podlepujeme dna, která v sezóně dostávají zabrat, když je nízká voda a rafty jsou přetížené. Kromě toho vlastníme i auta, takže ta také prošla kontrolou a údržbou. Z hlediska půjčovny lodí jsme na sezónu již připravení,“ dodává.

Loni jihočeská část Vltavy lákala hlavně rodiny s dětmi. „Fenoménem byly rafty. Ten trend je dlouhodobý, ale loni to bylo ještě více vidět, protože přijížděly rodiny, které kvůli bezpečnosti využívají nejvíce právě rafty. Navýšení bylo zhruba o deset procent,“ uvádí Pavel Kolouch.

Loňskou sezónu hodnotí zástupci společnosti Ingetour jako vydařenou. Zachránili je především čeští vodáci. „Prázdniny byly slušné, srovnatelné s předchozími roky, ale velký propad jsme měli v červnu, protože nejezdily školy,“ doplňuje Pavel Kolouch.

Čtěte také

Ingetour provozuje pět kempů na Vltavě – ve Vyšším Brodě, Rožmberku, Nahořanech, Českém Krumlově a Lenoře. „Postupně se snažíme kempy zprovoznit, takže malujeme, řešíme hygienická opatření a čekáme, až bude umožněno ubytování, protože v té chvíli je třeba nakoupit zásoby do skladu občerstvení,“ říká Pavel Kolouch.

Oblíbeným nástupním místem pro vodáky je část Vltavy ve Vyšším Brodě pod klášterem. Letos ale hrozilo, že sezonu negativně ovlivní úplná uzavírka silnice Míru kvůli opravě. Byl by to problém pro přijíždějící vodáky, ale i pro půjčovny lodí.

Město se nakonec rozhodlo ve spolupráci s investorem a Správou a údržbou silnic Jihočeského kraje opravy odložit. „Jedná se o úsek přibližně 300 metrů. Nechali jsme si ještě nějaký čas na rozmyšlenou, ale rozhodně se nebude silnice uzavírat do podzimu,“ potvrdil starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák.

Vodácká sezona neoficiálně začíná v pondělí 10. května. Kempy zatím zůstávají zavřené.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související