Vodácká trasa u Papouščí skály před Českým Krumlovem se změnila kvůli stavbě elektrárny

20. duben 2020 12:15

U Papouščí skály před Českým Krumlovem vyroste do konce roku malá vodní elektrárna. Stavební firma kvůli ní musela zmenšit propust pro vodáky a postaví nový jez, bylo také nutné odstřelit část skály.

„Nejdřív se zahouká, aby všichni věděli, že se na stavbě bude střílet. Po pěti minutách je další houkání, při kterém se zastaví doprava na silnici, a hlídky hlídají, aby do prostoru odstřelu nikdo nechodil,“ popisuje vedoucí stavby Jan Juda.

Celý odstřel připravoval mladý střelmistr Dominik First. „Stříleli jsme tady na tři fáze. Navrtali jsme velkou pásovou vrtačkou díry od 1,3 metru do tří metrů, ty jsme postupně nabili, pak jsme to přikryli speciálními gumovými dekami a teď se odstřeluje po částech,“ říká.

U Papouščí skály vznikne nízkospádová elektrárna se dvěma turbínami. „Tato elektrárna bude dodávat nepřetržitě proud 400 domácnostem v Českém Krumlově přes distribuční síť,“ uvádí investor Michal Masnička.

Firma se stavbou elektrárny začala v lednu, předcházely tomu drobné úpravy jako kácení dřevin. Aby se elektrárna na místo vešla, bylo nutné zmenšit šlajsnu pro vodáky. „Vytvořila se nová sportovní propust. Sice je užší, ale vyhovuje všem parametrům. Dále se bude muset zřídit nový jez, který obsahuje zdvihací klapku,“ dodává Jan Juda.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související