Prý ho sjedete jen jednou. Jez Pilař na Lužnici patří mezi nejnebezpečnější v zemi

5. duben 2019 10:52

Jez u obce Majdalena na Jindřichohradecku prý sjedete v životě jenom jednou. To je drsné, ale údajně pravdivé konstatování, které můžete slyšet od zkušených vodáků. Na Pilaři se už utopilo téměř padesát lidí.

Právě proto profesionální hasiči cvičí záchranu tonoucích na tomto nebezpečném jezu na řece Lužnici.

„Je tam docela dost silný proud, podráží to nohy, není to nic příjemného. Rozhodně nebezpečné. Doporučuji stoprocentně vestu, která nadnáší, bez té by to tam člověka semlelo úplně,“ popisuje profesionální hasič Pavel Trsek, který si vyzkoušel, jaké to je být pod jezem ve vodním válci.

Společně s dalšími kolegy ve čtvrtek trénoval různé techniky, které je možné využít při záchraně tonoucích. Jedná se o pomoc z člunu nebo záchranu ze břehu za pomoci molitanové podkovy uvázané k dlouhému lanu.

Záchranářský kurz pro profesionální hasiče vedl Petr Ptáček z Vodácké školy záchrany, podle kterého jsou šance tonoucího dostat se z jezu bez cizí pomoci velmi malé. „Problém je ten, že tam, kde není ta záchranná podkova, se často stává, že tam lidi skočí sami pro někoho, aniž by byli zajištění,“ říká.

Malý jez v Budějovicích je zrádný. Utopilo se tu už několik lidí

Malý jez Malák České Budějovice, řeka Malše, utonutí

Nebezpečný pro plavce i rybáře je oblíbený Malý jez nedaleko centra Českých Budějovic. Stačí vyšší průtok v řece Malši a pod jezem se vytvoří válec točící se vody. Až pět metrů od jezu může proud stáhnout a utopit i zkušeného plavce.

Paradoxně se pak stává, že tonoucí se z jezu dostane, zatímco ten, kdo ho šel zachránit, sám zahyne. „Je to opravdu velmi nebezpečné. I když vidím, že se tam někdo topí, tak skok hrdinného zachránce tady nefunguje,“ dodává.

Správce jezu, Rybářství Třeboň, chce kromě podkovy s lanem zvýšit bezpečnost i instalací nových kovových schůdků, které budou na obou březích řeky. Ty by měly pomoci nejen tonoucím, ale i záchranářům k snadnějšímu a rychlejšímu přístupu do vody.

autor: Jan Kopřiva

Související