Záchranu z ledu trénují hasiči každý rok. Když jsou nablízku, má tonoucí velkou šanci

1. únor 2019 10:24

Pokud se člověk propadne pod led, zbývá na záchranu jen několik minut. Voda má kolem dvou stupňů a tělo rychle prochládá. Záchranu tonoucího z ledu proto pravidelně nacvičují hasiči.

V těchto dnech trénují jihočeští profesionální hasiči na rybníce Šafránek v Českých Budějovicích. Kolemjdoucí tu například mohou vidět, jak figurant v ochranném obleku skáče do díry v ledu a jeden z hasičů se k němu blíží se žebříkem a pomocí šroubováků, které má v ruce.

„Trénujeme čtyři způsoby. Hasič zachraňuje pomocí takového oka, používá jeden díl z nastavovacího žebříku, dále jednu z úplně nejběžnějších věcí, což je klasická zásahová hadice, a nafukovací lávku," popisuje mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Cvičení se účastní například hasič Milan Kryso. Říká, že voda studená není. „Svítí k tomu pěkně sluníčko, tak si to užíváme,“ komentuje.

Vyzkoušel si například záchranu pomocí hadice. „Musím se dostat co nejblíž k díře a pak hadici hodit. Je samozřejmě lepší, když zachraňovaný spolupracuje, nemůže to být ve fázi, když už je prokřehlý. To je lepší za ním do té díry vlézt, když máme takové prostředky jako ochranný oblek,“ popisuje.

Hasiči vyzkoušeli rámy na dekontaminaci pro případ havárie jaderné elektrárny Temelín

Jihočeští hasiči při cvičení otestovali novou techniku pro dekontaminaci osob a vozů po jaderné havárii

Hasiči testovali novou techniku, která dokáže odhalit zasažení lidí a aut radioaktivitou. Třídenního cvičení u Veselí nad Lužnicí a v Bechyni se zúčastnilo 1506 záchranářů.

Pokud se člověk propadne pod led, měl by se podle Venduly Matějů především uklidnit. „Zjistit, kde je, a zkusit se dostat nějak nahoru na led, my říkáme takzvaným tulením navalením, to znamená rozložit váhu, dát ruce a nohy od sebe a zkusit se navalit led,“ radí.

„Když člověk ve vodě panikaří, má tendenci se hodně pohybovat, hrabat kolem sebe, ztrácí energii, vybíjí sám sebe a tělo pomalu prochládá a dostává se do šoku,“ dodává.

Cvičení záchrany z ledu musí profesionální hasiči absolvovat každý rok.

autor: Martin Pokorný

Související