Nadace se stará o pozůstalé policistů a hasičů. Podpořili ji instruktoři umění Kyusho

12. červenec 2018 07:41

Bojovým uměním dokázali instruktoři přispět na dobročinné účely. Pořadatelé semináře bojového umění Kyusho ve Vyšším Brodě věnovali celý výtěžek Nadaci policistů a hasičů.

Ta se stará o rodiny těch, kteří zemřeli, nebo byli zranění ve službě. Příspěvek je pro nadaci důležitý.

Šek na 19 tisíc korun předal instruktor umění Kyusho Zdeněk Vidlák. „Vzhledem k tomu, že sám jsem policista, je tu taková kolegialita a solidarita,“ vysvětlil s tím, že také měl kolegu, který ve službě zahynul.

Kyusho podle něj pracuje s takzvanými vitálními body, které využívá například také akupunktura. „Podstatou tohoto bojového umění jsou útoky na vitální body, kdy několika lehkými údery se pokoušíme dostávat protivníka do bezvědomí,“ popsal.

Nadace policistů a hasičů se stará o celkem 300 lidí. Jsou to většinou manželky a děti těch, kteří zemřeli ve službě.

Nadace poděkovala za příspěvek. Každou pomoc vítá

Peníze získává nadace přímo od policistů a hasičů, ale také od sponzorů nebo z benefičních akcí. „Tenhle případ mě přímo zaskočil a moc potěšil z toho důvodu, že jsme o tom nevěděli a že se náhle ozvali. Mám ohromnou radost, že jsme se stali takovou organizací, které se snaží přispívat celá řada lidí, aniž bych to od nich očekával,“ komentoval ředitel Vladimír Šutera.

Největším impulzem pro vznik nadace byl tragický případ z jižních Čech. „V roce 2012 v Protivíně jeli policisté zasahovat k rodinné hádce. Podnikatel v pominutí mysli náhle vzal pistoli, kterou měl legálně drženou, a začal střílet. Nejblíž samozřejmě byli policisté. Dva bohužel byli zastřeleni a jeden postřelen,“ připomněl Vladimír Šutera.

Sestry pomohly zachránit životy při hromadné nehodě. Teď získaly ocenění

Petra, Martina a Markéta Prokešovy převzaly ocenění Gentleman silnic, které uděluje Česká pojišťovna společně s Policií České republiky

Titul Gentleman silnic získaly sestry Petra, Martina a Markéta z Římova. Letos v lednu pomáhaly zachraňovat lidské životy u hromadné dopravní nehody u Hubenova na Českokrumlovsku.

Nadace přispívá dětem například na stavební spoření, pomáhá rodinným příslušníkům získat práci a pořádá pro ně ozdravné pobyty v Čechách i v zahraničí.

Její role je podle policejního mluvčího Jiřího Matznera nezastupitelná, přestože policisté ve službě musí s podobnými případy počítat. „Nadace, která se dokáže o pozůstalé nebo děti policisty, který ve službě zemřel, postarat celou dobu, než jsou samy výdělečně činné, je nesmírně důležitá, protože tohle už policie nahradit nedokáže,“ řekl.

V současné době pečuje nadace o čtyři rodiny a o tři těžce tělesně postižené policisty a jednoho hasiče.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související