Hasiči si vyzkoušeli zásah při požáru v zaplněném divadle

28. květen 2018 08:20

Táborští hasiči zvládli cvičný požár v divadle Oskara Nedbala za pár desítek minut. Vyzkoušeli zásah ve chvíli, kdy tu představení sledovalo přes 600 dětí z různých škol.

Předem domluvený poplach zazněl hned po skončení představení. Pak se daly věci rychle do pohybu. Jeden z herců vyhlásil, že v divadle hoří a ze zákulisí se skutečně valil dým do hlavního sálu. Děti se postupně hrnuly k východům.

Divadlo bylo plné hasičů, kteří měli scénář i organizaci celého cvičení na starosti. Zatímco se venku srotili žáci a skupinky postupně odešly, přijela velká hasičská auta, zastavila před divadlem a řízení dopravy se ujal policista.

„Teď si hasiči berou dýchací přístroje a půjdou pod hlediště, kde je ohnisko požáru. Budou požár likvidovat a samozřejmě musí zjistit, jestli tam někdo není,“ popsala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Ve scénáři bylo i to, že několik lidí zůstalo uvězněno v kavárně a bylo nutné je dostat na zem vysokozdvižnou plošinou.

„Já jsem poměrně dost nadšená, myslím, že jsme v bezpečných rukou. Evakuace proběhla během pěti minut, což mi přijde dobré. Pro nás je důležité zachránit všechny lidi, co sedí v sále, a je skvělé, když vidíte, s jakým nasazením hasiči pracují i při cvičení,“ komentovala ředitelka divadla Linda Rybáková.

Práci hasičů dozoroval jejich krajský ředitel Lubomír Bureš. „Jsme názoru, že dělat cvičení pro cvičení, abychom ukázali, co umíme, asi nemá cenu. Rádi si vybíráme situace, které jsou komplikované, například havárie autobusu nebo havárie vlaku, a troufnu si říct, že neskrýváme nedostatky,“ řekl.

Z toho se pak hasiči učí, co ještě mohou zlepšit. V posledních letech cvičili například evakuaci táborské nemocnice a pravidelně trénují také záchranu lidí z lanovky na Kleti nebo z věží jihočeských hradů.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související