Z kdysi oblíbené řeky Lužnice mizí vodáci. Na mnoha místech je totiž nesjízdná

6. srpen 2019 11:24

Kdysi byla po Vltavě jednou z nejoblíbenějších jihočeských řek pro vodáky. Teď je ale Lužnice na mnoha místech nesjízdná. Průtoky v některých úsecích jsou pod dlouhodobými průměry a úbytek vodáků pociťují i někteří majitelé kempů.

„Pod tím jezem, kde normálně bývá voda, je dneska metrové rákosí a daří se mu, zmizí až na podzim, když se bude vypouštět Rožmberk,“ ukazuje Zdeněk Radosta, majitel kempu Lužnice, u jezu na takzvané Staré řece.

„Když nám na rozvodí novořeckých hrází jde do řeky Lužnice pár desítek litrů vody, tak ta řeka pod tím rozvodím, Stará řeka, je samozřejmě nesjízdná,“ dodává.

Fyzicky ani psychicky to nezvládají

Vodáci na Lužnici jsou tak stále vzácnější. „Je to hrozně těžký úsek a vodáci to fyzicky ani psychicky nedávají a tu řeku nejedou. Dneska každý radši jede na Vltavu, kde se pravidelně odpouští voda z Lipna a vodáctví je tam pohodové, a tím pádem na naší řece Lužnici vodáctví pomalu vymírá,“ komentuje Zdeněk Radosta.

V kempu v obci Lužnice se tak musí zaměřit na jinou klientelu. „Snažíme se zaměřit na cyklisty a poslední dobou se zvedá také stanování, takže nám sem jezdí lidé pod stany a ve velké míře poslední dobou přibývají karavany,“ popisuje.

Čtěte také

Že je na Lužnici situace pro vodáky nepříznivá, potvrzuje i mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Špatný stav řeky je podle něj například pod Novořeckými stavy, tedy v místě, kde se už tak slabý průtok rozděluje na takzvanou Starou a Novou řeku.

„Aktuálně se průtoky na řece Lužnici pohybují v rozmezí dvaceti až čtyřiceti procent průtoku, který se doporučuje pro splouvání. Nejméně příznivá je situace na dolním toku Lužnice. Profilem stanice Bechyně aktuálně protékají pouhé dva metry krychlové za sekundu, což odpovídá jenom 13 procentům dlouhodobého průměrného průtoku pro měsíc srpen,“ uvádí Hugo Roldán.

Naopak nejvíce vodáků je teď v úseku mezi Suchdolem nad Lužnicí a Majdalenou až k jezu Pilař. I tam je ale řeka pouze na hranici sjízdnosti.

Spustit audio

Související