Vodáci definitivně zamkli Lužnici. Za vysokého stavu vody pluli ze Suchdola do Majdaleny

27. prosinec 2018 13:33

Vyplout, nebo jít pěšky? Tuhle otázku si na Boží hod vánoční položily desítky vodáků v kempu u Suchdola na Lužnicí. Místní vodácký klub tam zamykal řeku takzvaně na druhý západ a s tím je už tradičně spojená plavba do Majdaleny.

„Zamykáme řeku na druhý západ, abychom jí dali pokoj od jara. Ahoj!“ Těmito slovy uzamkl Lužnici Karel Böhm, předseda vodáckého klubu v Suchdole nad Lužnicí.

„Dnes je maximální stav vody, skoro se vylévá, takže proud bude silný. Je to dost nebezpečné, je to v korytě, kdyby to bylo mimo koryto, tak je to jednodušší,“ popsal.

Cestu suchou nohou raději zvolili Tomáš a Lenka. „My jsme to vzdali, jdeme pěšky, ta voda je moc vysoká, je to nebezpečné. Už jsme se tady jednou koupali a nějak to nechceme opakovat,“ řekl Tomáš.

Vltavu obsadili vodáci, o prodlouženém víkendu tu nebylo k hnutí

Vodáci, přeplněná řeka Vltava u Vyššího Brodu v jižních Čechách

Kolony nepatří jen k dopravnímu zpravodajství z dálnice D1. Potkat je teď můžete i na Vltavě, která během víkendu spojeného se státními svátky zažila jeden z hlavních vrcholů letošní vodácké sezóny.

„Máme náhradní oblečení, ale když máte zmrzlé ruce a taháte ze sebe mokré hadry, tak ani ten akt převlékání není nic příjemného,“ dodala Lenka.

Naopak po vodě do cíle u jezu Pilař dorazila Jana, které po plavbě zářily oči. „Ještě pokračujeme dál, doufám, že dojedeme na rozvodí. Za tohohle vodního stavu je škoda to nevyužít. Byl tam jeden strom, který jsme museli podjíždět, a jeden přeskakovat, ale jinak super,“ pochvalovala si.

Řeka Lužnice teď zůstane oficiálně uzavřena až do jara. Vodáci se sem vrátí poslední sobotu v březnu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související