Horolezci odlamují zvětralou Barevnou skálu, která ohrožuje vodáky na Vltavě

25. červen 2018 16:04

Barevná skála v Českém Krumlově postupně mizí. Velká část skalního masivu je podle statika v havarijním stavu a je potřeba ji odstranit. Jinak hrozí, že se zřítí na cestu a do řeky Vltavy.

Horolezci zavěšení na lanech uvolňují velké kusy kamene páčidly. „V následujících dnech nás čeká nejprve očištění skalního masivu a potom samotná těžba nestabilních bloků, to znamená, že budeme navrtávat bloky, rozpraskávat je hydraulickými klíny a shazovat,“ vysvětlil šéf horolezecké skupiny Miroslav Heller.

Podle něj je část Barevné skály tak zvětralá, že ji lze rozebrat pouhýma rukama. Také není vůbec snadné najít na vrcholu místo, ke kterému lze bezpečně přivázat lana, na nichž se horolezci spouští.

„Když vidíte ty bloky, co padají jenom po dloubnutí… Je to nebezpečné. Nahoře jsou hubené stromy, které lákají, aby si tam člověk přivázal lano, ale to je ta nejhorší možnost, protože jsou vyhnilé. Dneska se nám to potvrdilo, když jsme jeden strom vyvrátili rukama jakoby nic,“ dodal horolezec Radek Holeček.

Barevnou skálu musí odstranit. Na řece Vltavě vznikne náhradní vodácká cesta

Barevná skála a řeka Vltava u Českého Krumlova

Povodí Vltavy buduje na řece Vltavě v Českém Krumlově náhradní cestu pro vodáky. Znalecký posudek potvrdil havarijní stav Barevné skály, které hrozí sesuv.

Protože skála stojí jen pár metrů od pravého břehu Vltavy, plavební správa musela omezit provoz na řece. Vodáci nesmí sjíždět jez propustí, ta je zahrazená trámy. Musí se držet na protějším levém břehu, kde mohou lodě vytáhnout a přenést pod jez, nebo mohou jez splout přes jeho korunu.

Druhou variantu zvolil se svými kamarády vodák Jan Bárta. „Rozhodli jsme se, že to prostě přejedeme a zvládli jsme to. Jsme na raftu, tak to je těžké se cvaknout,“ poznamenal.

Záchranné práce potrvají zhruba do poloviny července, horolezci tady do té doby odtěží přibližně 400 tun skály. Její vlastník, Lesy České republiky, za sanaci zaplatí téměř devět milionů korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související