Až 92 procent rizikových kontaktů s covidem aktuálně dotrasují hygienici v Česku

28. duben 2021 15:36

S klesajícím počtem pozitivně testovaných lidí na koronavirus se daří hygienikům víc trasovat rizikové kontakty. Aktuálně jich dohledají v Česku 92 procent, vyplývá to z údajů Chytré karantény. Dlouhodobě úspěšní jsou v trasování i hygienici na jihu Čech.

Už přes půl roku pracuje v trasovacím call centru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Markéta Marková. Denně obvolá kolem dvacítky lidí, kteří jsou pozitivně testovaní nebo s nakaženým člověkem měli rizikový kontakt.

„Samozřejmě rozhovor musíme přizpůsobit volanému, například pokud se jedná o seniory, musíme mluvit pomaleji, často je musíme i uklidnit, protože jsou vyděšení, musíme je poučit, co dělat při zhoršení stavu,“ popisuje.

Cílem trasování je identifikovat potenciálně nakažené, izolovat je v karanténě a chránit tím společnost. Současný klesající počet nových případů se podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslavy Kotrbové dá poměrně rychle a přesně dotrasovat.

Čtěte také

„Hygienici stíhají trasovat, to znamená kontaktovat, 200 pozitivně testovaných osob denně. Zjistí jejich kontakty, které také osloví. Tímto způsobem logicky zabráníme šíření nákazy,“ říká.

Aktuální počty nově nakažených mají už několik dnů po sobě klesající tendenci. Podle Kvetoslavy Kotrbové je ale dobré stále zachovávat obezřetnost. „Nemohla bych souhlasit s tím, že jsme z nejhoršího venku, ale rozhodně ten trend má pozitivní směr. Podle toho, jak se chováme, se infekce šíří. Pořád to máme v rukou, protože virus je stále na našem území a cirkuluje, s tím je třeba počítat,“ připomíná.

Jihočeská veřejnost je podle hygieniků většinou velmi zodpovědná a při trasování spolupracuje. Případy, kdy někdo odmítne informace poskytnout, se sice také objevují, ale jsou prý výjimečné.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související