Všichni žáci a studenti museli podstoupit testy na koronavirus, tentokrát se k nim přidali i zaměstnanci škol

3. leden 2022 16:37

Po vánočních prázdninách opět usedli do lavic žáci a studenti základních i středních škol. A hned první den na ně kromě spolužáků a výuky čekaly i testy na koronavirus. Tentokrát se testování týkalo i očkovaných a těch, kteří nemoc už prodělali.

Testování už se stalo rutinní záležitostí i v základní škole ve Strunkovicích nad Blanicí na Prachaticku. Přesto svou sedmou třídu učitelka Milada Mušková detailně instruovala. „Už víme, co čekat,“ komentovala žačka Lucie. „Bylo to lepší bez toho, ale co nám zbývá,“ dodala její spolužačka.

Teď se budou žáci testovat dvakrát v týdnu. „Děti přijdou do školy a v každé třídě se třídní učitelka s žáky otestuje. Zbylí zaměstnanci se otestují na svém pracovišti, to znamená učitelé ve sborovně, kuchařky v kuchyni a podobně. Ještě se testují děti ve školní družině ráno,“ popisuje ředitelka Markéta Vejvodová.

Čtěte také

Oproti prvním termínům testování se zkrátila i doba, za jakou jsou děti schopné testy provést. „Zabere to maximálně čtvrthodinu. Když je test třeba neprůkazný a musí se dělat znovu, malinko se to protáhne, ale jinak je to opravdu rychlé,“ potvrzuje ředitelka.

Pokud vyjde žák nebo zaměstnanec pozitivní, musí ihned opustit školu. „V pondělí se pro zbytek školy nic nemění a všichni zůstávají ve škole dál, ten dotyčný jde na PCR test,“ doplňuje Markéta Vejvodová.

Jiná pravidla ale platí pro čtvrteční testování. „Pozitivní odchází, pro třídu se mění to, že okamžitě nasazují roušky na celý den, čekají na výsledek testu toho pozitivního a ve škole by měli být odděleni od ostatních,“ uvádí ředitelka.

V základní škole ve Strunkovicích nad Blanicí neodhalilo první povánoční testování žádného pozitivního.

Spustit audio

Související