Nařízené testování zaměstnanců je pro některé firmy obtížné. Pracovníci navíc můžou test odmítnout

30. listopad 2021

Zaměstnavatelé musí znovu povinně testovat zaměstnance. Zpřísněná opatření proti šíření koronaviru v Česku platí víc než týden. Pro některé firmy je ale obtížné celý proces zajistit. Pracovníci navíc můžou testování odmítnout.

„Naši zaměstnanci pracují v nerovnoměrně rozložené pracovní době, takže logistika testování je pro nás velmi náročná,“ říká ředitel českobudějovického dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Nařízení vlády navíc podle něj není ideální. „Zaměstnanec má práva všechno odmítnout. I tohle nám dělá těžkou hlavu, protože asi sedmdesát lidí vůbec není ochotno se s námi bavit o tom, že by nám něco měli prokazovat,“ uvádí.

Čtěte také

Při snaze dodržet všechna bezpečnostní opatření může dojít i k paradoxům. „Řidič, který by odmítl testování, by správně měl být na pracovišti s respirátorem, ale řidiči MHD mají výjimku. Takže doufáme, že tento případ nenastane, protože nevíme, jak bychom si s tím poradili,“ přiznává Slavoj Dolejš.

Dopravní podnik nabízí testování i očkovaným pracovníkům. Stejně postupuje Budějovický Budvar. „I očkovaným zaměstnancům jsme testování důrazně doporučili. S testováním zatím žádné problémy nemáme, máme i dostatečné zásoby testů,“ uvádí mluvčí podniku Markéta Ježková.

V písecké Faurecii testují od března téměř nepřetržitě všechny zaměstnance. Antigenní i PCR testování zajišťuje nasmlouvaná firma. Podle ředitele Vojtěcha Janáka se to vyplatilo. Covid-19 díky včasným záchytům pozitivních osob zatím neohrozil chod firmy.

Spustit audio

Související