Desítky zdravotníků z jihočeských nemocnic jsou v karanténě, nebo mají covid. Další čerpají dovolenou. Situace je tak personálně napjatá

10. listopad 2021 12:16

Nadcházející týdny můžou být pro jihočeské nemocnice personálně napnuté. Důvodem jsou karantény, ošetřovné na děti s covidem, zbývající dovolená, ale i dotované lázeňské pobyty pro zdravotníky. Do konce roku na ně mají nárok sestry a lékaři, kteří pečovali o nemocné na covidových jednotkách.

„My máme teď asi 87 zdravotníků v karanténách, nebo s covidem, nejvíc v Českých Budějovicích,“ shrnuje aktuální čísla Zuzana Roithová, předsedkyně představenstva společnosti Jihočeské nemocnice.

„Více než 80 procent lékařů, zdravotních sester, ale i dalších zaměstnanců nemocnic je očkováno oběma dávkami. Většina už má i třetí dávku, což se projevuje tím, že máme malý počet nemocných, většinou jsou spíš v karanténách,“ dodává Zuzana Roihová.

Více než karantény ale primáře a vrchní sestry zaměstnává při plánování služeb zbývající nevybraná dovolená, kterou během akutní fáze pandemie nemohli zdravotníci využít.

Část zdravotníků navíc zamířila na rekondiční pobyt do lázní, na který jim stát přispívá osm tisíc korun. Musí ho ale vybrat do konce roku. „Naši pracovníci na to jezdí, většinou jsou to třídenní pobyty. Požádalo si o to asi 160 zaměstnanců a  další ještě požádat mohou,“ potvrzuje ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

Čtěte také

Dodává, že personální situaci ale zatím ve Strakonicích zvládají a nechtějí přistupovat k omezování dovolených. Potvrzuje to i ředitel písecké nemocnice Jiří Holan. „My máme relativně dost sester i doktorů, my se neobáváme, dáme to, s tím si každý management musí poradit, ale část lidí bude v lázních,“ říká.

Absence části zdravotníků tak zatím nemá na péči vliv. Kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem ale musela už  českobudějovická nemocnice omezit počet menších zákroků. Netýká se to onkologických a ortopedických operací.

„Nemocnice České Budějovice omezí operativu na 75 procent kapacity sálů napříč odbornostmi. Důvodem je aktivace covidových stanic. Již od 5. listopadu je v provozu covidová stanice na chirurgickém oddělení, následovat budou další. Odloženy budou takové výkony, u kterých je odklad medicínsky bezpečný,“ uvádí generální ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související