Kvůli třetím dávkám vakcín proti covidu zažívají očkovací centra v jihočeských nemocnicích velký nápor

29. říjen 2021 14:20

Aplikace třetích dávek vakcín proti covidu-19 a sílící epidemie, to jsou dva hlavní důvody velkého náporu uvnitř očkovacích center jihočeských nemocnic. Například v té českobudějovické momentálně registrují i více než 350 lidí denně.

Vedení kraje teď vyzývá praktické lékaře, aby začali proti covidu očkovat co nejrychleji. Nejpoužívanější vakcínu od firmy Pfizer-Biontech ale praktici dostali poprvé až tento týden.

S aplikací třetích dávek začne například českobudějovický praktický lékař Karel Wróbel. Přiznává ale, že je v současnosti velmi složité tento úkon skloubit s běžnou agendou. „Skutečně musíme zabezpečit normální fungování ordinace, takže očkování bude v době mimo ordinační hodiny. Budeme cíleně zvát zájemce, aby se nám tady nekřížili s nemocnými,“ popisuje.

Čtěte také

Jako předseda Sdružení praktických lékařů pro Jihočeský kraj neví o nikom z kolegů, kdo by aplikaci třetích dávek předem odmítl. Zároveň zdůrazňuje, že k očkování praktiky nikdo nutit nemůže. „Cítíme v tom spíš morální povinnost nenechat ležet ladem vakcíny, za které tahle republika utratila veliké peníze, a zároveň skutečně využít možnost očkování, která je tím nejjednodušším, co proti šíření infekce můžeme udělat,“ říká.

Nemocnice v Českých Budějovicích teď kvůli velkému náporu navýší kapacitu svého očkovacího centra v přízemí pavilonu interny. „V pondělí 1. listopadu a v úterý 2. listopadu bude od 8 do 14 umožněno očkování bez registrace. Ve zbývajících dnech příštího týdne bude potom dvanáctihodinová provozní doba, ve středu 3. a ve čtvrtek 4. listopadu budou pracovníci očkovat až do 22 hodin,“ uvádí mluvčí nemocnice Iva Nováková.

Hejtman Martin Kuba vyzval praktické lékaře k většímu zapojení do očkovacího procesu na svých facebookových stránkách. Větší nápor vznikl podle něj tím, že ministerstvo zdravotnictví zkrátilo nárok na třetí dávku z osmi měsíců na šest po aplikaci té druhé. Informaci tak najednou dostalo 600 tisíc lidí, kteří druhou dávku absolvovali v březnu a dubnu.

Spustit audio

Související