Žáci některých jihočeských škol zůstanou kvůli koronaviru celý týden doma, ředitelé jim dali na doporučení hygieniků volno

21. říjen 2021 14:54

Tisíce žáků v Jihočeském kraji budou mít o dva dny delší podzimní prázdniny. Ředitelům základních a středních škol to na základě návrhu hygieniků doporučili i jihočeský hejtman a českobudějovický primátor. Od týdenních prázdnin si slibují zlepšení epidemické situace.

„Výborný, těším se,“ pochvaluje si čtvrťák Jakub z Českých Budějovic. Jeho nadšení ale úplně nesdílí maminka Andrea. „Bude to složité, takhle narychlo zařídit hlídání. Rodiče mám daleko a doma celý den ještě zůstat nemůže, takže zkusím vymyslet nějakou kombinaci, ráno chvíli do práce a potom třeba půl dne dovolené,“ přemýšlí.

Takové problémy budou řešit rodiče dětí hlavně ve větších městech. Desítky jihočeských škol daly na doporučení hygieniků a vyhlásily na pondělí a úterý ředitelské volno.

Čtěte také

„Situace se komplikuje a onemocnění covid-19 se rozšiřuje i v naší základní škole. Aktuálně máme dvě třídy v karanténě,“ popisuje důvody ředitel českobudějovické základní školy J. Š. Baara Vladimír Čunát.

Počet dětí s covidem na jihu Čech v posledních dnech výrazně narostl, v karanténě je více než šedesát tříd. Nárůst by podle zkušeností hygieniků mohly zmírnit právě delší prázdniny.

„Je rozdíl, pokud se někde potkají a pokud jsou šest hodin ve třídě. Máme zkušenosti z předchozích prázdnin. Krátké vyloučení dětí ze škol, kolektivů a intenzivních kontaktů vždycky epidemii zbrzdilo,“ uvádí ředitelka krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Kvetoslava Kotrbová.

V mnoha menších obcích, kde je epidemická situace klidná, se budou děti učit podle původního plánu. Patří mezi ně například Borová Lada na Prachaticku nebo Záhoří na Písecku.

Spustit audio

Související