S revizory v českobudějovické MHD jezdili i hygienici. Připomněli, že je stále povinné nosit roušky

13. říjen 2021 10:01

Nošení respirátorů, nebo nanoroušek v městské hromadné dopravě je pro většinu cestujících samozřejmostí. Řidiči autobusů a trolejbusů v Českých Budějovicích se ale setkávají také s těmi, kteří je ve vozech odmítají nosit. I na takové pasažéry narazili při úterní preventivní akci pracovníci českobudějovického dopravního podniku a krajské hygienické stanice.

„Já jsem pověřený pracovník krajské hygienické stanice a ve spolupráci s dopravním podnikem provádíme kontrolu aktuálních mimořádných opatření. A chtěl jsem vás upozornit, že i když už nastupujete do té městské dopravy, tak máme mít nasazenou ochranu dýchacích cest,“ připomínal hygienik jedné z cestujících.

Slečna Lucie nastoupila do autobusu bez roušky, ale hned vzápětí si ji nandala. „Tohle bylo mimořádné, já ji jinak nosím i do obchodu. Už mě to taky štve, ale dodržuji to,“ řekla.

Osmdesátiletá paní Marie přistoupila do autobusu a měla sice roušku na obličeji, ale jenom pod nosem. „Protože se mi špatně dýchá, mám to zpocené a přilepené na puse. Raději jsem si jí nasadila na upozornění,“ vysvětlila.

Při preventivní akci v českobudějovické MHD hygienici připomněli, že je stále povinné nosit ochranu dýchacích cest

Více cestujících bez roušek se podle revizora vyskytuje nejen na určitých linkách, ale také v určitých časech. „Ve špičkách je samozřejmě naplněnost vozu větší, to znamená automaticky více lidí, kteří zanedbávají ochranu úst. Dále bych řekl, že při víkendovém cestování, když lidé jezdí do hospod a podobných zařízení, je četnost také větší,“ uvedl.

Pan Jakub nastoupil i seděl v autobuse bez roušky. Odůvodnil to následovně: „Nikdo kolem mě nestojí deset metrů, tak proč ji budu mít? Stejně tady sedím za plexisklem.“

Lidí, kteří porušili při dvouhodinové kontrole v městské hromadné dopravě protiepidemická opatření, bylo celkem šest. „Jednalo se o cestující, kteří měli například roušky špatně nasazené, neměli je třeba na nose. V těch jednotkách případů, kdy lidé nastoupili opravdu bez roušky, to bylo spíše proto, že si jí zapomněli nandat,“ doplnila mluvčí českobudějovického dopravního podniku Barbora Smudková.

Protože se jednalo o preventivní akci, žádný z těchto cestujících nedostal za porušení nařízení vlády postih. V případě běžné kontroly mohou hygienici uložit pokutu až do výše 10 tisíc korun.

Spustit audio

Související