Všichni maturanti písecké střední školy se přihlásili na doučování. Mají ze zkoušky po distanční výuce obavy

7. říjen 2021 11:33

Letošní maturanti Střední lesnické školy v Písku mají velký zájem o doučování maturitních předmětů. Obávají se, že kvůli distanční výuce v covidovém období by nemuseli zkoušku z dospělosti zvládnout.  

„Nejvíc mám strach z matematiky a z odborných předmětů,“ svěřuje se se svými obavami ze selhání u maturity žák čtvrtého ročníku lesnické školy v Písku Adam Solař.

Přidává se k němu i jeho spolužák Václav Husinec, který se stejně jako Adam hned na začátku školního roku přihlásil na doučování z maturitních předmětů. „Ve škole jsme vlastně nebyli rok a půl, distanční výuka to prostě nebyla schopná nahradit. Musíme si z toho teď vzít co nejvíc, protože kdo ví, jak to bude za pár týdnů,“ říká.

K maturitě půjde na této škole v letošním školním roce víc než padesát žáků. O doučování maturitních předmětů je stoprocentní zájem. Učitelka matematiky Šárka Havelková se tomu nediví. „Je prostě vidět, že rok a půl byla distanční výuka a matematika se těžko učí online. V předchozích letech se v rámci doučování opakovalo to, co už jsme měli, teď musíme dohánět, co se nestihlo v loňském roce,“ popisuje.

Čtěte také

Dohnat učivo nebude jednoduché. „Jak děti, tak učitelé mají nějakou přirozenou kapacitu svých sil, schopnosti vnímat, mají také své osobní životy a nemůžeme si myslet, že poté, co se 270 dní nechodilo do školy, najdeme nějaké jednoduché a čisté řešení, které během krátké doby tu situaci dostane zase zpátky do bodu, jako kdyby se nic nestalo,“ připomíná ředitel lesnické školy Michal Grus.

Distanční výuka může podle něj být ale i podnětem k zamyšlení, jak vyučování zlepšit. „Celá tahle situace je taková příležitost k tomu, aby se školy také zamyslely nad tím, co je opravdu důležité, na čem mají trvat a co s sebou táhnou jako zbytečnosti,“ dodává.

Učitelé doufají, že žáci přípravu na maturitu zvládnou. Co ale určitě nedoženou, jsou společné chvíle a zážitky, o které kvůli pandemii koronaviru přišli.

Spustit audio

Související