Žáci potřetí plošně absolvovali testy na covid, většina škol zvolila antigenní metodu

10. září 2021 08:18

Žáci jihočeských základních a středních škol ve čtvrtek absolvovali třetí a zatím poslední kolo plošného testování na covid-19. Výsledky hromadně zveřejní ministerstvo zdravotnictví v dalších dnech.

Pokud byli někteří studenti pozitivní, musí to ještě potvrdit PCR testy. Ty vyhodnocují laboratoře po celé republice. Jedna z nich je na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Laboratoř na Jihočeské univerzitě vyhodnocuje PCR testy na covid. Na snímku Jindřich Chmelař ukazuje izolátor nukleových kyselin

„V této laboratoři se izoluje virus. Máme tady automatický izolátor nukleových kyselin, který umí během deseti minut zpracovat 32 vzorků, jsou tu dva sterilní boxy, ve kterých se pracuje s infekčními vzorky,“ ukazuje vedoucí katedry medicínské biologie Přírodovědecké fakulty  Jindřich Chmelař.

Laboratoř testuje zaměstnance Jihočeské univerzity, ale vyhodnocuje i PCR testy, které sem posílá českokrumlovská nemocnice. „Oni nám sem vozí vzorky, my je každý den zpracujeme a posíláme výsledky elektronickou formou. Už skončily prázdniny, lidé nepotřebují testy kvůli dovoleným, takže teď máme nízké desítky vzorků denně,“ dodává Jindřich Chmelař.

Žáci základních a středních škol ve čtvrtek absolvovali třetí kolo plošného testování na covid. Výsledky zatím hygienici nemají. Při pondělním testování byl ale záchyt pozitivit na jihu Čech stejně jako minulý týden minimální.

Většina jihočeských škol zvolila antigenní testy. PCR metodu si vybralo v kraji jen deset institucí. Jednou z nich je Základní škola Bezdrevská v Českých Budějovicích. Průběh byl podle ředitele Pravoslava Němečka bezproblémový. „Žáci se testují sami. Je to metoda ze slin, žáci dostanou takový tamponek, který vloží do úst. Je to všechno pod dohledem učitelů, ale žáci to zvládají bez problémů,“ říká.

PCR testy neodhalily na této škole ani jednoho pozitivního žáka. Dál se studenti v celé zemi testovat nebudou. Ve středu to potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související