Očkovací centrum na budějovickém výstavišti ukončilo provoz. Očkování se přesouvá do nemocnice

1. říjen 2021 09:08

245 dní. Tak dlouho fungovalo v pavilonu T1 na českobudějovickém výstavišti vysokokapacitní očkovací centrum. S posledním zářijovým dnem v těchto prostorách ukončilo provoz. Zdravotníci tam od ledna podali bezmála 180 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19. Podle dat ministerstva zdravotnictví patřilo budějovické očkovací centrum mezi pětici nejvytíženějších v republice.

Poslední den v českobudějovickém Očko centru vypadal na první pohled stejně jako většina dní v posledním měsíci. Na očkování přišlo asi 350 lidí, valná většina z nich pro druhou dávku vakcíny.

Za stěnami centra už ale technici dávali pavilon T1 do stavu, v jakém byl ještě před rokem, a pro zdravotníky byl poslední den provozu poměrně náročný. „Už pomalu začínáme balit. Je tu víc personálu, protože se dneska musíme odstěhovat. Byli jsme tu skoro tři čtvrtě roku, takže materiálu a různých pomůcek je hodně,“ popsala vrchní sestra Martina Ligocká.

Čtěte také

Očkování v krajském městě se přesouvá do areálu nemocnice, konkrétně do pavilonu I bývalé interny. „Tvoříme takové mini Očko, v plánu jsou dvě ambulance. Podle zájemců se budou vybírat i dny, kdy budeme očkovat, pravděpodobně to nebude každý den, ale v předem určené dny,“ dodala Martina Ligocká.

Jednou z posledních návštěvnic očkovacího centra byla paní Lucie, která přišla se synem. „Chtěl naočkovat, tak jsme přišli dnes pro druhou dávku. Syn se rozhodl kvůli tomu, aby mohl chodit do bazénu, kina a podobně,“ vysvětlila.

Pro vakcínu přišla také studentka Eliška, která si průběh očkování v centru pochvalovala. „Za mě to bylo úplně v pořádku, všechno proběhlo rychle a nemůžu si na nic stěžovat. Do půlky září jsem měla ještě imunitu po prodělání covidu, takže jsem šla na očkování až takhle pozdě,“ řekla.

Očko v pavilonu T1 v Českých Budějovicích bylo poslední vysokokapacitní očkovací centrum v provozu na jihu Čech. Kromě nových menších center v krajských nemocnicích můžou lidé podstoupit očkování proti covidu také u praktických lékařů.

Spustit audio

Související