Pandemie mě naučila pokoře a podpoře, ohlíží se šéfka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová za náročnými měsíci

29. září 2021

Situace se uklidňuje, ze stovek denních výskytů koronaviru jsou dnes v našem kraji už jen jednotky až desítky. Ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová věří, že pandemie je pod kontrolou. Za poslední rok a tři čtvrtě si ovšem ona ani její kolegové příliš neodpočinuli. A místy si sáhli na dno.

„Bylo to velmi náročné. Můj život byl o tom být od pondělka do neděle v práci, nebo na ni alespoň myslet, protože se neustále ozývali kolegové, hasiči, záchranáři, policisté, lidé z krizového štábu. A také novináři. Nevím, jestli jsem to už někde udělala, ale těm jihočeským je namístě velice poděkovat, protože byli vždycky připraveni sdělit veřejnosti informaci, kterou jsme potřebovali zveřejnit, a udělat to tak, aby byla pro lidi přijatelná,“ říká hygienička.

V jednom z rozhovorů, jež jihočeským žurnalistům poskytla, prozradila, že ji nad vodou držely procházky. „Ano. To bylo vlastně jediné, co jsem mohla. Bydlíme kousek od Budějovic v jedné vesničce, kde je krásné okolí, a tak jsme s rodinou denně chodili i osm kilometrů, a bylo to skvělé. Nicméně mobil jsem samozřejmě stále nosila u sebe,“ vzpomíná na nejtěžší měsíce. „Třeba i jen to, že jsem doma mohla uklízet, mi pomohlo přijít na jiné myšlenky. A podrželi mě členové rodiny, kteří převzali spoustu povinností za mě,“ dodává.

Další důležitou okolností bylo pro šéfku jihočeských hygieniků pracovní zázemí. „Na své kolegyně jsem se mohla plně spolehnout. Přitom jejich životy se také změnily. A tak jsem dělala maximum pro to, aby si i ony mohly odpočinout. Když jsem viděla, že někdo mele z posledního, tak jsem zajistila, aby si mohl vzít volno. Ale musel za něj zase někdo zaskočit. Takže nebylo ani jednoduché říci jiným profesím, teď budete dělat tuto práci, ale bylo to potřeba a oni se to naučili a dělali to dobře,“ popisuje.

Čtěte také

Co tedy Kvetu Kotrbovou pandemie naučila? „Naučila mě to, že je třeba žádné riziko nepodceňovat. A když jde do tuhého, je třeba táhnout za jeden provaz. Nehrát si na to, co je moje oblast a co někoho jiného. Vždycky se snažit vzájemně si pomoci, podpořit toho, kdo je na tom v tu chvíli hůř. Protože jednou jsme to byli my, ale pak to byli zdravotničtí pracovníci, jestliže nemocnice byly plné covidových pacientů a oni viděli tu hrůzu z umírání. Byli na tom hůř sociální pracovníci. My jsme takzvaně jenom trasovali, ale oni viděli i ty dopady. To mě naučilo být pokorná a pomáhat všem, kteří to zrovna potřebují,“ odpovídá.

Do budoucna se hlavní hygienička Jihočeského kraje dívá s optimismem. „Velmi významně jsme ovlivnili pandemii díky vysoké proočkovanosti. To, že dneska už nemáme denně osm set případů, ale v průměru od čtyřech do třiceti, je výsledek očkování. Česká populace je proočkovaná ze šedesáti procent, to je dobré číslo. Máme vysoce proočkované lidi nad pětašedesát let, v kategorii sedmdesátiletých, osmdesátiletých se blížíme k devadesáti procentům. To je důležité,“ připomíná.

Byť čísla nově nakažených jdou v posledních dnech znovu mírně nahoru, výskyt je podle Kvetoslavy Kotrbové nízký. „Já osobně se nebojím toho, že by se zopakovalo to, co známe z loňského a začátku letošního roku. Ale i dnes musíme dál sledovat výskyty, uchopit pozitivní případy a léčit těžké průběhy. Většina průběhů je ale nyní téměř bezpříznaková. Pokud se bude covid-19 projevovat jen nachlazením, nemáme se čeho bát,“ uzavírá.

Celý rozhovor s Kvetoslavou Kotrbovou, ředitelkou Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje, si poslechněte online.

Spustit audio

Související