Možnost očkování proti koronaviru v ordinacích pediatrů přišla podle některých lékařů v nejméně vhodnou dobu

12. srpen 2021 16:17

Tři týdny před začátkem školního roku dostali pediatři možnost očkovat děti od 12 let proti covidu-19 přímo ve svých ordinacích. Podle některých jihočeských lékařů to ale mělo přijít už mnohem dříve.

Navíc si musí objednat minimálně 50 dávek vakcíny Moderna, a tolik pacientů před expirací látky prý nestihnou naočkovat. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že termín spuštění očkování v dětských ordinacích ovlivnit nemohlo.

Místopředsedkyně jihočeského Sdružení lékařů pro děti a dorost Lenka Řezníková ze šumavského Vimperku má momentálně ordinaci velký nápor. Kromě běžných pacientů k ní přichází třeba děti rekreantů nebo děti z letních táborů.

Možnost očkování proti koronaviru teď proto podle ní přichází v nejméně vhodnou dobu. „Spousta kolegů je na dovolených, takže určitě teď očkovat nezačnou. Hlavně abychom mohli začít očkovat, musíme mít informaci s dostatečným předstihem, protože si musíme děti pozvat, musíme to probrat s rodiči a vakcínu objednat, ta také nepřijde ze dne na den,“ vysvětluje.

Sama se zatím vakcínu objednávat nechystá. Čtvrtina jejích pacientů ve věku od 12 let se už nechala očkovat v nedalekém očkovacím centru. Padesát dávek v rámci jedné objednávky je navíc podle ní příliš velké množství. „Padesát pacientů, kteří by teď měli zájem o vakcínu a přišli v průběhu jednoho měsíce, dohromady nedám. A myslím, že moji kolegové jsou na tom podobně,“ říká.

Čtěte také

Ministerstvo zdravotnictví se hájí tím, že očkování v pediatrických ordinacích bylo závislé na schválení vakcíny od společnosti Moderna pro tuto věkovou kategorii ze strany Evropské agentury pro léčivé přípravky.

„Ministerstvo nemohlo ovlivnit tento schvalovací proces. K rozšíření vakcíny Moderna pro věkovou skupinu do dvanácti let došlo teprve na přelomu července a srpna,“ uvádí Marie Čovbanová z tiskového oddělení ministerstva.

Padesát dávek vakcíny v rámci jedné objednávky ministerstvo za příliš velké množství nepovažuje. Podle Marie Čovbanové může pediatr kromě dětských pacientů naočkovat také doprovod dítěte.

I přesto, že vakcínu proti covidu-19 zatím Lenka Řezníková objednávat nebude, s očkováním už má bohaté zkušenosti. Po skončené své ordinační doby totiž odjíždí do prachatického očkovacího centra, kde pravidelně vypomáhá už od zimy.

Spustit audio

Související