Některé jihočeské podniky stále testují zaměstnance na covid-19

11. srpen 2021 07:43

Testování na covid-19 ve firmách už není povinné. Většina malých podniků od něj proto upustila, ale některé mají stále zájem. Například velké společnosti jako Bosch nebo Viscofan nabízejí zdarma antigenní testy pro všechny zájemce.

V českobudějovickém Motoru Jikov Group testují zaměstnance dokonce každý týden. „Po dovolených se testují všichni, a když dovolené nejsou, tak asi padesát až šedesát procent,“ uvádí vedoucí obchodního úseku Kateřina Schwarzová.

Libuše Tašnerová nevynechá jediné testování, chodí pravidelně každý týden. „Mám přeci jenom jedno dítě do dvanácti let, které není očkované, tak pro jistotu,“ vysvětluje.

Do testovací místnosti přišla také Lenka Hotová. „Měli jsme celozávodní dovolenou, tak pro jistotu, ale předpokládám, že do budoucna to každý týden využívat nebudu, protože jsem plně očkovaná,“ říká.

Čtěte také

Motor Jikov Group testuje každé pondělí a úterý. A to i přesto, že se nákup testů prodraží. „Přestože je to relativně finančně náročné, sto tisíc měsíčně, rozhodli jsme se, že budeme v testování pokračovat. Pokud bychom totiž neměli k dispozici lidi, ohrozili bychom výrobu,“ komentuje předseda představenstva Miroslav Dvořák.

Společnost je ale v tomto směru na jihu Čech spíše výjimkou. „Viscofan testuje dobrovolně na vyžádání, Jednota dává k dispozici testy zaměstnancům, ve firmě ZVVZ testují po celozávodní dovolené, Groz-Beckert má povinné testování, takže je to v rukou každé firmy. To, že některé podniky netestují, je pochopitelně otázka finanční zátěže,“ dodává Miroslav Dvořák, který zastává i funkci předsedy představenstva Jihočeské hospodářské komory.

Českobudějovická Madeta a Budvar netestují od 1. července. Požadují ale po zaměstnancích po návratu z jejich dovolené potvrzení o provedeném testu s negativním výsledkem.

Spustit audio

Související