Před dovolenou potřebují lidé test na covid, některá odběrová místa zažívají velký nápor

16. červenec 2021 07:17

Na letní tábor, při cestě do zahraničí, na koncert nebo třeba na koupaliště. Tam je třeba negativní test na koronavirus. Tedy pokud jste onemocnění neprodělali, nebo nemáte 14 dní od druhé dávky očkování.

Například na odběrovém místě ve strakonické nemocnici se tak hlavně před víkendem můžou tvořit i fronty. „Já už jsem očkovaný, ale jsem tady se synem, vrátili jsme se ze Slovinska,“ vysvětluje na místě pan Zdeněk.

Společně s ním stojí ve frontě ještě asi dalších deset lidí, mezi nimi i paní Jitka s dcerou. „Dcera jede na jazykový kurz do Německa a potřebuje PCR test. Jede až v neděli, ale jindy nebyl volný termín, tak jsme tu už teď,“ říká.

I když se fronty tvoří, zdravotníci je zvládají rychle odbavovat. S organizací jim pomáhá paní Pavla. „Podle seznamu odbavuji lidi, aby šli na čas, jak jsou objednaní. Mezitím se snažíme zařadit ty neobjednané, pokud se vejdou, pokud někdo přijde dřív, nebo vypadne,“ popisuje.

Čtěte také

To, že oproti červnu je zájem lidí o testování větší, potvrzuje i vrchní sestra Edita Klavíková. „V červnu jsme dělali ve všední dny asi 60 PCR testů za den. První týden v červenci najednou naskočilo 130 až 160 testů. Na základě toho jsme začali dělat PCR testy i v sobotu,“ uvádí.

Podobný trend zaznamenala také prachatická nemocnice. Od začátku měsíce tu testují asi o 30 procent lidí víc.

Data z celého Jihočeského kraj ale podle ředitelky holdingu jihočeských nemocnic Zuzany Roithové nárůst neukazují. „Zájem o testy na covid-19 nestoupá, výjimkou byl pouze přelom měsíce, kdy kvůli prázdninovým pobytům se nechalo otestovat o dva tisíce lidí víc,“ říká.

Výrazný nárůst zájmu o testy na koronavirus nezaznamenala podle ředitele Jiřího Holana ani písecká nemocnice.

Spustit audio

Související