Testování na koronavirus ve firmách už není povinné. Některé podniky v něm přesto budou pokračovat

2. červenec 2021 07:20

Firmy už nemusí testovat své zaměstnance na nemoc covid-19. Nařízení skončilo 30. června. Jihočeská hospodářská komora bude ale apelovat na vládu, aby prodloužila povinnost testování ve středních a velkých podnicích.

„Lidé se vrátí z dovolených,“ připomíná generální ředitel společnosti Jikov Group a předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory Miroslav Dvořák.

To ale není jediný důvod, proč se vedení českobudějovického Motoru Jikov rozhodlo v testování pokračovat. „Máme spoustu pracovníků z Ukrajiny, Polska, Slovenska a tam tu prověrku udělat musíme. Budeme testovat minimálně do září,“ vysvětluje Miroslav Dvořák.

Podle svých slov předpokládá, že lidé nebudou testování odmítat. Byl o něj zájem i v minulých měsících. „Lidi musím pochválit a i oni sami to nakonec ocenili, protože zjistili, že to je pro jejich dobro,“ dodává.

Čtěte také

V testování by chtěla pokračovat i jaderná elektrárna Temelín. Povinné ale nebude.

Budějovický Budvar další testování neplánuje, a to nejenom u stálých zaměstnanců. „Tradičně přijímáme v letních měsících mladší brigádníky a pro ně platí v podstatě stejná pravidla jako pro zaměstnance,“ doplňuje mluvčí podniku Markéta Ježková.

Ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová by další testování ve firmách uvítala. „Já osobně považuji testování ve firmách a školách za velmi důležité, protože přináší přehled. Osobně bych doporučovala firmám, aby v testování pokračovali,“ říká.

Hospodářská komora bude apelovat na vládu, aby povinnost testování ve firmách prodloužila do konce září.

Spustit audio

Související