O očkování proti covidu mají zájem i lidé, kteří žijí na ulici

23. červen 2021

Potkáváme je běžně na ulici. U některých je to patrné na první pohled, u jiných ani nepoznáme, že nemají kde bydlet. Lidé bez domova, bezdomovci. Také oni, ale i zaměstnanci sociálních služeb, kteří jim pomáhají, se museli vyrovnat s pandemií. A také oni mají možnost nechat se očkovat.

Pochází z Českých Budějovic, na ulici se dostala před patnácti lety a ulice už se jí stala domovem. Jmenuje se Miroslava a v azylovém domě v Českých Budějovicích se jí redaktor Zdeněk Zajíček zeptal, jestli se už nechala očkovat proti covidu. Odpověděla, že ano.

„Je to moje rozhodnutí, nikomu ho nenutím, ale myslím si, že mému zdraví to pomůže,“ dodala paní Miroslava. Už se setkala s kladnými i zápornými reakcemi na to, že se nechala očkovat.

V Domě svatého Pavla se během dne vystřídá několik desítek lidí bez domova. Přijdou se umýt, najíst, někteří tu přespí díky zakoupené nebo darované noclence. Letošní rok ale byl pro klienty i personál trochu jiný.

„V našich službách život běžel pandemie nepandemie, naši klienti ty služby potřebují, takže jsme je neomezovali,“ vysvětluje vedoucí Domu svatého Pavla v Českých Budějovicích Petra Vohlídalová a tím, že jediným omezením bylo standardní zavedení roušek a maximální kapacita klientů v jeden okamžik kvůli zachování rozestupů.

Čtěte také

Přesto i tady absolvovali pětitýdenní karanténu a kromě několika pozitivně testovaných klientů onemocněli covidem i tři lidé z personálu.

Také to byl jeden z důvodů, proč se klienti, tedy lidé bez domova, začali postupně zajímat o možnost registrace k očkování. S tou jim pomáhají sociální pracovnice. V současné době už registrovali 22 lidí bez domova.

„Já jsem se nechal zaregistrovat, protože věřím tomu, že je to jediná možnost, jak nedostat covid,“ potvrzuje pětadvacetiletý Tomáš, který žije na ulici už tři roky. Kromě očkování si také hledá práci a až pandemie skončí, chce dosáhnout zásadní změny, pracovat a založit si rodinu a žít už jinak, než na ulici.

Celou reportáž Zdeňka Zajíčka si poslechněte online nebo si ji stáhněte do svých počítačů či mobilů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.